Серцева недостатність: клініко-гемодинамічні, структурно-функціональні, нейрогуморальні та лікувально-прогностичні аспекти - Березін, Олександр Євгенійович; Березин, А. Е.; Berezin, A. E. (My University, 2002)
Розглянуто питання поліпшення віддаленого прогнозу і клінічного стану хворих із серцевою недостатністю. Виявлено, що прогресування серцевої недостатності і погіршення клінічного стану та рівня життя хворих пов'язано з надлишковою нейрогуморальною активацією, яка призводить до модифікації геометрії порожнин та порушень діастолічної й систолічної функцій серця, ремоделювання і зниження механічних властивостей артерій. Встановлено, що комбінація еналаприлу і лозартану має перевагу над ізольованим застосуванням кожного з препаратів і традиційної терапії за спроможністю поліпшувати кардіогемодинамічну продуктивність, запобігати ремоделюванню серця та артерій, знижувати інтенсивність нейрогуморальної активації, а також покращувати клінічний статус, рівень та тривалість життя хворих з серцевою недостатністю.
Сердечная недостаточность: клинико-гемодинамические, структурно-функциональные, нейрогуморальные и лечебно-прогностические аспекты
Heart failure: the aspects of clinic, hemodynamics, cardiac morphology and function, neurohumoral activation, treatment and pro-gnosis
Keywords: серцева недостатність; якість та тривалість життя; ремоделювання міокарда і судин; нейрогуморальна активація; лікування; еналаприл; лозартан; сердечная недостаточность; качество и продолжительность жизни; ремоделирование миокарда и сосудов; нейро-гуморальная активация; лечение; эналаприл; лозартан; heart failure; quality of life; prolongation of life; cardiac and vascular remodeling; neurohumoral activation; treatment; enalapril; losartan