Епітеліально-мезенхімальна трансформація клітин протокової аденокарциноми підшлункової залоз - Кабаченко, Валерія Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Протокова аденокарцинома підшлункової залози (ПАПЗ) – це злоякісна пухлина підшлункової залози, що складає 95 % усіх злоякісних новоутворень підшлункової залози. ПАПЗ є найбільш агресивною пухлиною, стійкою до променевої та хіміотерапії, яка відрізняється дуже низьким рівнем виживаності хворих. До теперішнього часу не встановлений генез ПАПЗ: за стохастичною моделлю ПАПЗ виникає при онкогенній мутації дуктальних клітин протокових структур підшлункової залози, за ієрархічною моделлю ПАПЗ виникає в ніші нормальних стовбурових клітин залози, в якій, внаслідок онкогенних мутацій, з’являються ракові стовбурові клітини, які забезпечують розвиток злоякісної пухлини (Melzer C., von der Ohe J., Lehnert H. et al., 2017).
Keywords: тези доповідей