Клініко-діагностичні особливості перебігу перитоніту у пацієнтів різних вікових групп - Слонецький, Б. І.; Максименко, М. В.; Керашвілі, С. Г.; Лобанов, С. М. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Наведено окремі аспекти діагностики перитоніту у осіб похилого та старечого віку. Проаналізовано результати обстеження та лікування 86 хворих з перитонітом. Виявлено суттєві розбіжності між тяжкістю загального стану, локальними клінічними проявами та інтраопераційною характеристикою перитоніту в осіб похилого та старечого віку з превалюванням деструктивних змін в останніх. Отображены отдельные аспекты диагностики перитонита у пациентов пожилого и старческого возраста. Проанализированы результаты обследования и лечения 86 больных с перитонитом. Выявлено существенное несоответствие между тяжестью общего состояния, локальными клиническими проявлениями и интраоперационной характеристикой перитонита у пациентов пожилого и старческого возраста с превалированием изменений у последних. In the article there particular aspects of clinical diagnostics of peritonitis in old-age and elderly patients are reflected. The results of investigation and treatment of 86 patients with peritonitis were analized. Significant inadequacy of the severity of the general state, local clinical manifestations and intraoperating characteristics of peritonitis in old-age and elderly patients was revealed with prevalence of destructive changes in such patients.
Keywords: перитоніт; похилий вік; старечий вік; індекс черевної порожнини; шкала APACHE II; Мангеймський індекс перитоніту; перитонит; пожилой возраст; старческий возраст; индекс брюшной полости; шкала APACHE II; Мангеймский индекс перитонита; peritonitis; old-age patients; Abdominal Cavity Index; APACHE II scale; Mannheim Peritonitis Index