Вплив нормалізації (досягнення цільового рівня) артеріального тиску на зміни показників адреналін-індукованої агрегації тромбоцитів у хворих на гіпертонічну хворобу - Сиволап, Віталій Вікторович; Жеманюк, Світлана Павлівна; Сиволап, В. В.; Жеманюк, С. П.; Syvolap, V. V.; Zhemanyuk, S. P. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Недостатньо даних щодо впливу нормалізації артеріального тиску на агрегаційні властивості тромбоцитів і впливу антигіпертензивних препаратів на тромбоцитарний гемостаз. Мета роботи – вивчення змін адреналін-індукованої агрегації тромбоцитів при досягненні хворими на гіпертонічну хворобу цільового рівня артеріального тиску під впливом антигіпертензивної терапії. Матеріали та методи. До дослідження залучено 149 хворих на ГХ ІІ стадії, ІІ ступеня, яких поділено на 2 групи залежно від цільового рівня артеріального тиску. До першої групи увійшло 48 хворих на ГХ, які досягли цільового рівня АТ, до другої групи – 101 хворий на ГХ, які не досягли цільового рівня АТ. Групи хворих були зіставні за віком. Усім пацієнтам здійснено ДМАТ і турбідиметричну агрегатометрію. Результати. Групи хворих на ГХ, які досягли та не досягли цільового рівня АТ, зіставні за типами агрегатограм. Питома вага «двофазної» агрегації становила 19 % хворих першої групи та 22 % хворих другої групи (р = 0,675), «зливної» – 16 % і 13 % (р = 0,622), «пригніченої» – 48 % і 56 % (р = 0,362), «відсутньої» – 17 % і 9 % (р = 0,156) відповідно. Хворі на ГХ, які не досягли цільового рівня артеріального тиску, з «двофазною» кривою адреналін-індукованої агрегації тромбоцитів мали на 36,4 % (р = 0,001) більший максимальний ступінь агрегації протягом 5 хвилин запису, на 14,8 % (р = 0,009) більший максимальний ступінь агрегації протягом 10 хвилин запису, на 28,3 % (р = 0,023) більший ступінь агрегації на третій хвилині, на 34,3 % (р = 0,002) більший ступінь агрегації на п’ятій хвилині, на 28,0 % (р = 0,009) більшу площу під кривою агрегації на п’ятій хвилині, та на 21,4 % (р = 0,005) на десятій хвилині, ніж аналогічні показники у хворих на ГХ, які досягли цільового рівня АТ. Висновки. Досягнення цільового рівня артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу супроводжуєть¬ся різноспрямованими змінами агрегаційних властивостей тромбоцитів. Нормалізація артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу у 36 % випадків асоціюється зі зниженням адреналін-індукованої агрегації тромбоцитів. Недостаточно данных о влиянии нормализации артериального давления на агрегацию тромбоцитов и влиянии антиги¬пертензивных препаратов на тромбоцитарный гемостаз. Цель работы – изучение изменений адреналин-индуцированной агрегации тромбоцитов при достижении больными гипертонической болезнью целевого уровня артериального давления под влиянием АД. Материалы и методы. К исследованию привлечены 149 больных ГБ II стадии, II степени, которые были распределе¬ны на 2 группы в зависимости от целевого уровня артериального давления. В первую группу вошли 48 больных ГБ, достигших целевого уровня АД, во вторую – 101 больной ГБ, не достигший целевого уровня АД. Группы больных были сопоставимы по возрасту. Всем пациентам проведены СМАД и турбидиметрическая агрегатометрия. Результаты. Группы больных ГБ, которые достигли и не достигли целевого уровня АД, были сопоставимы по типам агрегатограмм. Удельный вес «двухфазной» агрегации составил 19 % больных первой группы и 22 % больных второй группы (р = 0,675), «сливной» – 16 % и 13 % (р = 0,622), «подавленной» – 48 % и 56 % (р = 0,362 ), «недостающей» – 17 % и 9 % (р = 0,156) соответственно. Больные ГБ, не достигшие целевого уровня артериального давления, с «двухфаз¬ной» кривой адреналин-индуцированной агрегацией тромбоцитов имели на 36,4 % (р = 0,001) большую максималь¬ную степень агрегации в течение 5 минут записи, на 14,8 % (р = 0,009) большую максимальную степень агрегации в течение 10 минут записи, на 28,3 % (р = 0,023) большую степень агрегации на третьей минуте, на 34,3 % (р = 0,002) большую степень агрегации на пятой минуте, на 28,0 % (р = 0,009) большую площадь под кривой агрегации на пятой минуте, и на 21,4 % (р = 0,005) на десятой минуте, чем аналогичные показатели у больных ГБ, достигших целевого уровня АД. Выводы. Достижение целевого уровня артериального давления у больных гипертонической болезнью сопровожда¬ется разнонаправленными изменениями агрегации тромбоцитов. Нормализация артериального давления у больных гипертонической болезнью в 36 % случаев ассоциируется со снижением адреналин-индуцированной агрегации тромбоцитов. There is a little data about the impact of blood pressure normalization on platelet aggregation properties and the impact of antihypertensive drugs on platelet hemostasis. Aim. To study adrenaline-induced platelet aggregation changes in patients with hypertension achieving target blood pressure under the influence of antihypertensive therapy. Material and Methods. The study involved 149 patients with stage II, second degree EH, who were divided into 2 groups based on target levels of blood pressure. The first group included 48 patients with essential hypertension who achieved target levels of blood pressure, the second group – 101 patients with EH, who have not reached the target blood pressure. Groups of patients were comparable in age. All patients were performed by DMAP and LTA. Results. Groups EH patients who achieved and did not achieve the target blood pressure were comparable by the types of aggregations. The percentage of “two-phase” aggregation was 19 % of the first group patients and 22 % of the second group patients (p = 0.675), “drain” 16 % and 13 % (p = 0.622) respectively, “oppressed” 48 % and 56 % (p = 0.362) respectively, “missing” 17 % and 9 % (p = 0.156), respectively. Patients with essential hypertension who have not reached the target level of blood pressure had the “two-phase” curve adrenaline-induced platelet aggregation 36.4 % (p = 0.001) greater than the maximum degree of aggregation within 5 minutes of recording, 14.8 % (p = 0.009) greater than the maximum degree of aggregation within 10 minutes of recording, 28.3 % (p = 0.023) greater degree of aggregation on the third minute, 34.3 % (p = 0.002) greater degree of aggregation on the fifth minute, 28.0 % (p = 0.009) greater area under the curve of aggregation on the fifth minute, and 21.4 % (p = 0.005) on the ten minute than similar rates in patients with EH, who have achieved the target blood pressure. Conclusions. Achieving target blood pressure in patients with hypertension is accompanied by multidirectional changes of platelets aggregation properties. Normalization of blood pressure in patients with hypertension in 36 % of cases is associated with reduced epinephrine-induced platelet aggregation.
Влияние нормализации (достижения целевого уровня) артериального давления на изменения показателей адреналин-индуцированной агрегации тромбоцитов у больных гипертонической болезнью
Effect of blood pressure normalization (reaching the target level) on epinephrine-induced platelet aggregation changes in patients with hypertension
Keywords: гіпертонічна хвороба; агрегація тромбоцитів; адреналін; гипертоническая болезнь; агрегация тромбоцитов; адреналин; hypertension; platelet aggregation; adrenaline