Оцінка ефективності медикаментозної нейропротекції після експериментальної пренатальної гіпоксії - Бєленічев, Ігор Федорович; Алієва, Олена Геннадіївна; Гуніна, Л. М.; Бухтіярова, Ніна Вікторівна; Belenichev, I. F.; Aliyeva, O. H.; Gunina, L. M.; Bukhtiyarova, N. V. (My University, 2023)
Вивчали вплив препаратів ангіоліну, тіотриазоліну, тамоксифену, глутаредоксину, цереброкурину, мілдронату, нікомексу, L-аргініну, транскрипційного фактора теплового шоку 1 (HSF-1) та референсного препарату пірацетаму на молекулярні маркери нейродеструкції/нейропротекції в моделі хронічної гемічної пренатальної гіпоксії (ПГ) для експериментального обґрунтування перспективності подальшого вивчення цих засобів як компонентів комплексного лікування пренатального гіпоксичного ураження ЦНС. Із використанням методу імуноферментного аналізу було вивчено вміст білка теплового шоку HSP70, матриксної металопротеїнази-8 (МПП-8) і нітротирозину у плазмі крові щурів на 30-ту та 60-ту добу життя після пренатальної гіпоксії (ПГ). Встановлено, що хронічна ПГ призводить до підвищення вмісту нітротирозину, ММР-8 та пригнічення синтезу HSP70, що свідчить про порушення механізмів регуляції процесів нейропротекції/нейродеструкції. Курсові введення досліджуваних препаратів збільшували вміст HSP70 у плазмі крові тварин та зменшували концентрацію нітротирозину та МПП-8 з пролонгованим ефектом. Цереброкурин (150 мг/кг), ангіолін (50 мг/кг), HSF-1 (50 мг/кг) і глутаредоксин (200 мкг/кг) найбільш активно впливали на показники молекулярних маркерів, що вивчалися, тому можуть розглядатися як перспективні нейропротективні засоби в комплексній терапії після ПГ. We studied the effect of angiolin, thiotriazoline, tamoxifen, glutaredoxin, cerebrocurin, mildronate, nicomex, L-arginine, HSF-1, and the reference drug piracetam on molecular markers of neurodestruction/neuroprotection in a model of chronic hemic prenatal hypoxia (PH) for experimentally substantiate the prospects for further study of these drugs as components of complex treatment of central nervous system damage at prenatal hypoxic. The concentration of HSP70, metalloproteinase- 8 (MPP-8), and nitrotyrosine in the blood plasma of rats on days 30 and 60 after PH was studied by enzyme immunoassay. It has been established that chronic PH leads to an increase in the concentration of nitrotyrosine, MMP8, and inhibition of the synthesis of HSP70, which indicates a violation of the mechanisms of neuroprotection/neurodestruction processes regulation. Course injections of the studied preparations led to an increase in the level of HSP70 in the blood serum of animals and a decrease in the concentration of nitrotyrosine and MPP-8 with a prolonged effect. Cerebrocurin (150 mg/ kg), Angiolin (50 mg/kg), HSF-1 (50 mg/kg) and Glutaredoxin (200 μg/kg) most actively affected the parameters of the studied molecular markers, so they can be considered as promising neuroprotective agents means in complex therapy after PH.
Evaluation of the efficiency of the neuroprotective drugs after prenatal hypoxia
Keywords: пренатальна гіпоксія; центральна нервова система; нейропротекція; HSP70; модулятори HSP70; experimental prenatal hypoxia; central nervous system; neuroprotection; HSP70 modulators