Особенности и динамика когнитивных нарушений у больных первичным и повторным мозговым ишемическим полушарным инсультом - Козелкин, А. А.; Кузнецов, А. А.; Новикова, Л. В.; Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Новікова, Любов Вікторівна; Kozyolkin, A. A.; Kuznietsov, A. A.; Novikova, L. V. (ЗДМУ, 2014)
Актуальны исследования, направленные на верификацию когнитивных нарушений у пациентов с мозговым инсультом уже в остром периоде заболевания для последующей своевременной оптимизации лечебных мероприятий. С целью изучения особенностей и динамики когнитивных нарушений у больных первичным и повторным мозговым ишемическим полушарным инсультом в остром периоде заболевания провели клинико-компьютерно-томографическое исследование 41 пациента. Установили, что больные с повторным мозговым ишемическим полушарным инсультом характеризуются более низким суммарным баллом по шкалам Mini-Menthal State Examination, Montreal Cognitive Assessment и Frontal Assessment Battery. В структуре когнитивного дефицита при первичном мозговом ишемическом полушарном инсульте доминируют умеренные когнитивные нарушения, при повторном – деменция легкой и умеренной степени выраженности. Отмечен транзиторный характер нарушений перцептивно-гностической сферы у больных в остром периоде первичного мозгового ишемического полушарного инсульта. Установлены ведущие когнитивные домены, дисфункция которых ассоциирована с более выраженным когнитивным дефицитом у больных повторным мозговым ишемическим полушарным инсультом. Актуальними є дослідження, що спрямовані на верифікацію когнітивних порушень у пацієнтів із мозковим інсультом уже в гострому періоді захворювання для своєчасної оптимізації лікувальних заходів. З метою вивчення особливостей і динаміки когнітивних порушень у хворих на первинний і повторний мозковий ішемічний півкульовий інсульт у гострому періоді захворювання здійснили клініко-комп’ютерно-томографічне дослідження 41 пацієнта. Виявили, що хворі із повторним мозковим ішемічним півкульовим інсультом характеризуються нижчим сумарним балом за шкалами Mini-Menthal State Examination, Montreal Cognitive Assessment i Frontal Assessment Battery. У структурі когнітивного дефіциту при первинному мозковому ішемічному півкульовому інсульті домінують помірні когнітивні порушення, при повторному – деменція легкого та помірного ступеня вираженості. Виявили транзиторний характер порушень перцептивно-гностичної сфери у хворих у гострому періоді первинного мозкового ішемічного півкульового інсульту. Встановили провідні когнітивні домени, дисфункція яких асоційована з більш вираженим когнітивним дефіцитом у хворих на повторний мозковий ішемічний півкульовий інсульт. Aim. The results of clinical, computered tomographic investigation in 41 patients in acute period of brain ischemic supratentorial stroke are described in the article. Materials and methods. It was detected that patients with recurrent ischemic supratentorial stroke are characterized with lower summary score by Mini-Menthal State Examination, Montreal Cognitive Assessment and Frontal Assessment Battery scales than those with fi rst stroke episode. It was revealed that moderate cognitive disturbances are prevailed in the structure of cognitive disorders in primary stroke, while in recurrent brain ischemia mild and moderate dementia is dominated. Conclusions. Transitory type of perception-gnostic fi eld violations in primary ischemic supratentorial stroke was established. The leading cognitive domains which are associated with expressed cognitive disfunction in patients with recurrent brain ischemia are detected.
Особливості і динаміка когнітивних порушень у хворих на первинний і вторинний мозковий ішемічний півкульовий інсульт
Characteristics and dynamics of cognitive impairment in patients with primary and recurrent cerebral ischemic hemispheric stroke
Keywords: мозговой ишемический полушарный инсульт; острый период; когнитивные нарушения; мозковий ішемічний півкульовий інсульт; гострий період; когнітивні порушення; Cerebral Ischemic Hemispheric Stroke; Acute period; Cognitive Impairments