Стан функціональної спроможності хворих на ревматоїдний артрит залежно від статі з різними варіантами поліморфних ділянок промоторного регіону гена 5-HTR2A Т102С або A-1438-G - Процюк, Л. О.; Процюк, Л. А.; Protsiuk, L. O. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – оцінити функціональну спроможність хворих із різними варіантами поліморфних ділянок гена 5-HTR2A Т102С або A-1438-G залежно від статі й встановити взаємозв’язок порушень із психологічним станом хворих. Матеріали та методи. Вивчили стан функціональної спроможності (ФС) у 100 хворих на РА з різними варіантами поліморфних ділянок гена серотонінових рецепторів 5-НТR2А Т102С або A-1438-G шляхом анкетування хворих за методикою Стенфордськоїшкали (HAQ).Оцінювання тривожності виконали за шкалою реактивної та особистісної тривожності Спілбергера. Для оцінюваннядепресивного стану та вимірювання ваги депресії використана шкала Гамільтона. Визначення різних варіантів поліморфних ділянокТ102С або A1438-G гена здійснили за допомогою полімеразної ланцюгової реакції. Результати. Під час дослідження виявили, що у хворих жінок із генотипом ТС і ТТ порівняно з жінками з генотипом СС, локусу Т102С гена і з генотипом GG порівняно з жінками з генотипом АG, локусу A-1438-G гена, спостерігали вищий ступінь функціональної недостатності. Встановлено, що, за даними опитувальника HAQ, у жінок із генотипом ТС, ТТ й GG значно порушується спроможність до виконання мінімальних побутових фізичних навантажень, особливо знижується мобільність і повсякденна активність, догляд за собою порівняно з чоловіками. Висновки. Показники ФС виявились вірогідно гіршими у хворих жінок із генотипом ТС і GG, ніж у чоловіків, а також виявили тенденцію до важчих порушень у жінок із генотипом ТТ та АА. Встановлений позитивний зв’язок індексу HAQ із ТДР у хворих на РА жінок із генотипом ТС, СС, АА та GG, тоді як у хворих із генотипом ТТ встановлено обернений зв’язок. Цель работы. Оценить функциональную способность больных с различными вариантами полиморфных участков гена серотониновых рецепторов 5-НТR2А Т102С или A-1438-G в зависимости от пола и установить взаимосвязь нарушений с психологическимсостоянием больных. Материалы и методы. Изучено состояние функциональной способности у 100 больных РА с различными вариантами полиморфных участков гена серотониновых рецепторов 5-НТR2А Т102С или A-1438-G с помощью анкетирования больных по методике Стэнфордской шкалы (HAQ). Для оценки тревожности использовали шкалу реактивной и личностной тревожности Спилбергера. Оценкадепрессивного состояния и измерения веса депрессии проводилась по шкале Гамильтона. Варианты полиморфных участков Т102Сили A1438-G гена определяли с помощью ПЦР. Результаты. В ходе исследования установлено, что у больных женщин с генотипом ТС и ТТ в сравнении с женщинами с генотипомСС, локуса Т102С гена, и с генотипом GG по сравнению с женщинами с генотипом АG, локуса A-1438-G гена, наблюдается болеевысокая степень функциональной недостаточности. Установлено, что, по данным опросника HAQ, у женщин с генотипом ТС, ТТ иGG значительно страдает способность к выполнению минимальных бытовых физических нагрузок, особенно снижается мобильностьи повседневная активность, уход за собой по сравнению с мужчинами. Выводы. Показатели ФС оказались достоверно хуже у больных женщин с генотипом ТС и GG, чем у мужчин, а также установленатенденция к более тяжёлым нарушениям у женщин с генотипом ТТ и АА. Установлено наличие прямой положительной связи индексаHAQ с ТДР у больных РА женщин с генотипом ТС, СС, АА и GG, тогда как у больных с генотипом ТТ установлена обратная связь споказателем. The state of functional competence in 100 patients with RA and different variants of polymorphic sites of serotonin receptor 5-HT2A T102C or A-1438-G gene was studied using the Health Assessment Questionnaire (HAQ). Polymorphic sites of T102C or A-1438-G gene were amplified with polymerase chain reaction. Anxiety level was assessed by Spielberger State-Trait Anxiety Scale (STAI). Depressive status and depression severity were evaluated by Hamilton Depression Rating Scale (HDRS). Results. In the study, we found that women with RA and TT and TC genotypes had significantly more frequent symptoms of fatigue, autonomic anxiety and depressive disorders (DS), high state, trait anxiety and symptoms of severe depression (p <0.001). Whereas women with CC genotype significantly more (p <0.05) often had mild symptoms of DS than women with GG genotype as compared with АG genotype women. According to HAQ findings women with TC, TT and GG genotype had decreased ability to perform minimal household physical activity as compared to male patients. Conclusions. Functional competence values proved to be considerably worse in female patients with TC and GG genotypes than in males. There was a tendency of more severe disorders in women with TT and AA genotypes. Positive relationship between HAQ index and anxiety depressivedisorders in female patients with TC, CC, AA and GG genotypes were found while in patients with TT genotype this relationship was inverse.
Состояние функциональной способности больных ревматоидным артритом в зависимости от полас различными вариантами полиморфных участков промоторного региона гена 5-HTR2A Т102С или A-1438-G
The functional competence state of patients with rheumatic arthritis and different variants of polymorphic site of 5-HTR2A T102C gene or A-1438-G depending on sex
Keywords: ревматоїдний артрит; поліморфізм генетичний; генотип; ревматоидный артрит; полиморфизм генетический; RheumatoidArthritis; PolymorphismGenetic; Genotype