Значення порушення відтоку лімфи від нирки в розвитку запальних процесів - Міщенко, Олена Михайлівна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Актуальність. Одним із ускладнень калькульозних пієлонефритів є педункуліт, який характеризується значними склеротичними змінами в ділянці судинної ніжки нирки [4]. Педункуліт порушує пасаж сечі з нирки та сприяє розвитку конкремента в мисці органа. Одночасно він порушує лімфовенозний відтік із нирки. Погіршення венозного відтоку і, особливо, лімфи змінюють функціональний стан нирки та суттєво впливають на розвиток запального процесу. Мета роботи: вивчити характер змін в паренхімі нирок які виникають внаслідок внутрішньовенного введення культури E. Coli на тлі хронічного порушення відтоку лімфи від органу.