Хірургічна тактика при гастродуоденальних виразках, ускладнених шлунково-кишковою кровотечею - Ганжий, Володимир Валентинович; Ganzhiy, V. V. (My University, 2005)
Проведено комплексний багатоплановий порівняльний аналіз результатів лікування 1 491-го хворого з гострою шлунково-кишковою кровотечею виразкової етіології. Виділено дві групи хворих (1 24 - з пептичною виразкою та 267 - з хронічними медикаментозними виразками шлунка і дванадцятипалої кишки). Вивчено етіологію, клінічні ознаки, специфіку діагностики, особливості хірургічного та консервативного лікування хронічних медикаментозних виразок гастродуоденальної зони. На підставі аналізу результатів лікування розроблено лікувально-діагностичний та лікувально-тактичний алгоритми. Для лікаря-ендоскопіста розроблено протокол дослідження. Під час проведення ендоскопічного дослідження виявлено особливості кровотечі, що триває, у пацієнтів з хронічними медикаментозними виразками. Розроблено та впроваджено метод комбінованого ендоскопічного гемостазу, успішно застосований у 68,75 % хворих. Залежно від етіопатогенетичних чинників та клінічних проявів розроблено та впроваджено до клінічної практики робочу класифікацію хронічних медикаментозних виразок гастродуоденальної зони, ускладнених гострою шлунково-кишковою кровотечею. За результатами проведеного дослідження показано, що у виникненні таких виразок гелікобактерна контамінація не має важливого значення. Вивчено основні показники гуморального та клітинного імунітету у 54,62 % хворих з пептичною виразкою та у 84,64 % - у хворих з хронічними медикаментозними виразками. З використанням одержаних даних показано значне зниження імунного захисту організму після виникнення кровотечі, особливо у пацієнтів з медикаментозними виразками.
Surgical tactics during gastroduodenal ulcers complicated gastro–intestinal bleeding
Keywords: шлунково–кишкова кровотеча; пептична виразка; хронічна медикаментозна виразка; хірургічне лікування; gastro–intestinal bleeding; peptical ulcer; chronic medicamentous ulcers; surgical treatment