Вивчення впливу нового уролітичного засобу на основі сукцинатів на азотвидільну функцію нирок при нирковій недостатності у щурів - Єрмоленко, Т. І.; Зупанець, І. А.; Шебеко, С. К.; Ермоленко, Т. И.; Зупанец, И. А.; Ermolenko, T. I.; Zupanets, I. A.; Shebeko, S. K. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведено результати вивчення впливу комплексу сукцинатів і рослинних екстрактів на азотвидільну функцію нирок у щурів за умов експериментальної ниркової недостатності. Застосування цього комплексу у дозі 2,0 мл/кг позитивно впливає на показники азотвидільної функції у щурів, зокрема сприяє підвищенню екскреції сечовини, креатиніну, сечової кислоти нирками та зниженню їх вмісту у крові тварин відповідно. Показано, що досліджуваний засіб характеризується комплексною діуретичною, спазмолітичною та цитопротекторною дією на моделі експериментальної патології нирок і є перспективним об’єктом для подальшого доклінічного та клінічного вивчення у якості нефропротекторного та уролітолітичного засобу. Представлены результаты изучения влияния комплекса сукцинатов и растительных экстрактов на азотвыделительную функцию почек у крыс при экспериментальной почечной недостаточности. Применение данного комплекса в дозе 2,0 мл/кг положительно влияет на показатели азотвыделительной функции у крыс, а именно способствует повышению экскреции мочевины, креатинина, мочевой кислоты почками и снижению их содержания в крови животных соответственно. Показано, что исследуемое средство оказывает комплексное диуретическое, спазмолитическое и цитопротекторное действие на модели экспериментальной патологии и является перспективным объектом для дальнейшего доклинического и клинического изучения в качестве нефропротекторного и уролитолитичного средства. The results of the investigation dedicated to the effect of the succinate complex on nitrogen secreting function at the conditions of experimental kidney insufﬁciency. It was found that complex application in the dose 2,0 ml/kg is promoted the nitrogen secreting function of the kidneys in rats, namely, increased excretion of urea, creatinine, uric acid by the kidneys and decreases their contents in the blood of animals. The investigated remedy has diuretic, spasmolytic and cytoprotective action in rats with experimental kidney pathology and is the perspective object for further pre-clinical and clinical study as nephroprotective and urolytic remedy.
Изучение влияния нового уролитического средства на основе сукцинатов на азотвыделительную функцию почек при почечной недостаточности у крыс
The effect of the new, succinate based urolytic medication on nitrogen secreting function of the kidneys in acute renal insufﬁciency model
Keywords: комплекс сукцинатів і рослинних екстрактів; експериментальна ниркова недостатність; азотвидільна функція нирок; комплекс сукцинатов и растительных экстрактов; экспериментальная почечная недостаточность; азотвыделительная функция почек; complex of succinates and plant extracts; experimental kidney insufﬁciency; nitrogen-secreting kidney function