Морфофункціональна характеристика лімфоїдних утворень гортані людини в онтогенезі та їх реактивні зміни - Потоцька, Олена Іванівна; Potoc'ka, O. I. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Дисертація присвячена дослідженню особливостей структури, гістогенезу, вікових змін епітеліальних та лімфоїдних утворень гортані людини, а також вивченню ґенезу лімфоїдних утворень гортані щурів у нормі і їх реактивних змін після внутрішньоутробного антигенного подразнення. Встановлено присутність в гортані плодів людини дифузно розташованих лімфоцитів. Їх кількість рівномірно зростає від третього до восьмого місяця внутрішньоутробного розвитку. Обґрунтовано міжклітинні взаємодії між лімфоцитами, епітеліальними та сполучнотканинними елементами гортані. Встановлено етапи розвитку лімфоїдних утворень гортані людини: дифузно розташовані лімфоцити – лімфоїдні скупчення – периваскулярні лімфоїдні вузлики – лімфоепітеліальні вузлики. ПВЛВ та ЛЕВ в гортані щурів не виявлено. Внутрішньоутробне введення антигену прискорює розвиток лімфоїдних утворень гортані, змінює динаміку морфологічних популяцій лімфоцитів веде до збільшення кількості незрілих форм лімфоцитів та утворенню периваскулярних i лімфоепітеліальних вузликів у щурів, впливає на формування і функціональний стан епітеліальних та сполучнотканинних структур. The dissertation is devoted to the examination of the peculiarities of structure, histogenesis, age changes of lymphoid formations of human larynx as well as to the study of genesis of lymphoid formations of rats larynx in norm and their reactive changes after intrafoetus antigen’s influence. The presence in the larynx of human fetuses of diffusely posed lymphoid cells has been revealed. Their number is gradually increasing from the third to the eighth month of intrafoetus development. The intercellular interactions between lymphoid cells (including unripe PNA+ lymphocytes), epithelial and connective tissue frames larynx have been substantiated. The stages of development of lymphoid formations of humans and rats larynx have been revealed: diffusely posed lymphocytes – lymphoid clumps – perivascular lymphoid nodules – lymphoepithelial nodules. Lymphoid nodules in the rat’s larynx aren’t discovered. Intrafoetus antigen’s injection accelerates the development of lymphoid formations of the larynx, formation of perivascular and lymphoepithelial nodules in rat, changes the dynamics of morphological populations of lymphocytes, leads to increase in number of PNA+ lymphocytes in larynx, influences upon creation and functional state of epithelial and connective structures.
Keywords: гортань; дифузно розташовані лімфоцити; лімфоїдні скупчення; лімфоїдні вузлики; пре- і постнатальний онтогенез; внутрішньоутробне введення імуноглобуліну; гортань; диффузно расположенные лимфоциты; лимфоидные скопления; лимфоидные узелки; пре- и постнатальный онтогенез; внутриутробное введение иммуноглобулина