Дослідження рівня тривожності у хворих на псоріаз - Коваленко, А. Ю.; Дмитренко, Інна Петрівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Останіми роками зростає інтерес клініцистів до вивчення психологічного стану хворих при хронічних захворюваннях. Псоріаз належить до хронічних дерматозів, поширеність його серед населення світу становить 2-5%. Дослідження психологічних особливостей хворих на псоріаз з метою корекції виявлених змін має значення для проведення відповідної ефективної терапії. Проблема тривоги і тривожності займає особливе місце в сучасних наукових дослідженнях. З одного боку, це є однією з найбільш поширених і актуальних проблем сучасного сьогодення, найважливішою особливістю нашого часу, з іншого – це психологічний стан, що викликається спеціальними умовами експерименту або ситуації. Тривожність – це схильність людини до переживання стану тривоги. Іноді тривога є природною, корисною, а іноді і необхідною при деяких ситуаціях, при патологічних станах вона стає постійною і починає з'являтися не тільки в стресових ситуаціях, але й безпідставною. Метоюдослідження було визначення рівня ситуативної та особистісної тривожності хворих на псоріазом, а також виявлення структури контингенту хворих з високим рівнем тривожності. Матеріали та методи. Нами обстежено 24 пацієнта з псоріазом за допомогою анкет Спілбергера і Ханіна. Групу контролю склали 20 здорових осіб, які відповідають за віком і статтю основній групі. Статистичний аналіз проводився з використанням програм STATISTICA 6, Microsoft Excel.
Keywords: тези доповідей