Техногенне забруднення навколишнього середовища: проблеми розвитку серцево-судинних захворювань та шляхи їх вирішення - Кривенко, Віталій Іванович; Федорова, Олена Петрівна; Качан, Ігор Сергійович; Гріненко, Т. Ю.; Ляшко, С. В.; Krivenko, V. I.; Fedorova, Е. Р.; Kachan, I. S.; Grinenko, T. Yu.; Lyashko, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
В статті висвітлено проблеми розвитку та перебігу основних серцево-судинних захворювань в умовах забрудненої екосистеми. Продемонстровано кардіо- та вазотоксичні впливи промислових полютантів. Показана важлива роль в етіопатогенезі хвороб системи кровообігу оксидативного стресу, нейрогуморального дисбалансу, ендотеліальної дисфункції, які виникли внаслідок дії факторів антропогенного забруднення. Окреслено шляхи корекції наслідків хронічного екологічного стресу. The problems of development and course of cardiovascular diseases in the conditions of environmental contamination are reflected in the article. Cardio- and vasotoxic influences of industrial pollution are presented. An important role of oxidative stress, neurohumoral disbalance, endothelial dysfunction, which arose up as a result of anthropogenic contamination, in pathogenesis illnesses of the system of blood circulation are shown. The ways of correction of consequences of chronic ecological stress marked.
Technogenic environmental pollution: problems of development of cardiovascular diseases and ways of their decision
Keywords: екологічне забруднення; серцево-судинні захворювання; оксидативний стрес; нейрогуморальні порушення; лікування; ecological contamination; cardiovascular diseases; oxidative stress; neurohumoral violations; treatment