Тривожно-депресивні розлади у хворих на ішемічну хворобу серця: взаємозв’язок з інсулінорезистентністю та адипокіновим дисбалансом - Мануйлов, С. М. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Патофізіологічні механізми, за рахунок яких психовегетативні розлади реалізують свій вплив на захворюваність та смертність від ішемічної хвороби серця (ІХС), пов’язують із метаболічними порушеннями, дисбалансом адипокінів, гіперпродукцією кортизолу, цитокінів, інсулінорезистентністю, розвитком ендотеліальної дисфункції тощо. Мета дослідження: встановити частоту та ступінь вираженості ТДР у хворих на ІХС залежно від наявності метаболічного синдрому та з'ясувати їх взаємозв’язки з інсулінорезистентністю та адипокіновим дисбалансом. Матеріал і методи. У дослідження включено 81 хворий на ІХС: стабільну стенокардію напруження II–III ФК з МС віком 59,0 (54,0;65,0) роки: 1 група (основна) – 46 пацієнтів з ІХС в поєднанні з МС; 2 група (порівняння) – 35 хворих з ізольованим перебігом ІХС. Усім пацієнтам проведено загальноклінічне, антропометричне обстеження; визначено рівень глюкози, загального холестерину (ЗХС), ЛПВЩ, тригліцеридів з використанням набору реактивів BIOLATEST компанії PLIVA-Lachema. Рівень інсуліну у сироватці крові досліджували за допомогою набору реактивів виробництва фірми Monobind (USA), адипонектину і резистину – фірми Mediagnost (Germany) на імуноферментному повноплашковому аналізаторі «SIRIO S» (Італія); індекси НОМА та САRO розраховували за загальноприйнятими формулами. Статистична обробка даних проводилась із застосуванням пакету ліцензійної програми «Statistica 13.0» (Stat Soft Inc, США, № JPZ8041382130ARCN10-J) згідно сучасних вимог.
Keywords: тези доповідей