Динаміка біохімічних показників сироватки крові при травматичних пошкодженнях нирок - Підгайний, Ю. Л.; Подгайный, Ю. Л.; Podgainiy, Yu. L. (ЗДМУ, 2014)
В Україні щорічно отримують травми різного ступеня тяжкості більше ніж 4,5 млн людей (до 10% населення країни); пошкодження нирок при політравмі виявляють у 26,4% випадків і посідають 2–3 місця серед ушкоджень органів черевної порожнини та заочеревинного простору. З метою вивчення функції нирок та життєво важливих органів і систем у 108 хворих лабораторними методами вивчені основні клініко-біохімічні показники крові і сечі, УЗС і КТ нирок та органів черевної порожнини. Встановили, що політравма частіше зустрічається в потерпілих чоловічої статі (73,5%) середнього віку; у перші 7–10 діб у 42% пацієнтів виникає порушення азотовидільної функції нирок та у 84% хворих активується зсідна система крові. В Украине ежегодно получают травмы разной степени тяжести более 4,5 млн человек (до 10% населения страны); повреждения почек при политравме выявляютв 26,4% случаев и занимают 2–3 место среди повреждений органов брюшной полости и забрюшинного пространства. С целью изучения функции почек и жизненно важных органов и систем у 108 больных лабораторными методами изучены основные клинико-биохимические показатели крови и мочи, УЗС, КТ почек и органов брюшной полости. Установлено, что политравма чаще всего случается у потерпевших мужского пола (73,5%) среднего возраста; в первые 7–10 суток у 42% пациентов возникает нарушение азотовыделительной функции почек и у 84% больных активизируется свертывающая система крови. Aim. Annually injuries of varying severity are registered in more than 4,5 million people (up to 10% of the population) in Ukraine; renal injury in polytrauma is detected in 26,4% of cases and takes 2 – 3 place of injury of the abdominal cavity and retroperitoneal space. In order to study the kidney function and other vital organs systems 108 patients were examined. Methods and results. Laboratory methods (clinical and biochemical parameters of blood and urine tests), ultrasound and CT scans of the kidneys and abdominal organs were used. Conclusion. It was established that polytrauma often occurs in males (73,5%) of middle-age. 42% of patients presented renal function violation - nitrogen excretion and 84% of patients had activated blood coagulation in the fi rst 7 – 10 days of injury.
Динамика биохимических показателей сыворотки крови при травматических повреждениях почек
Dynamics of biochemical parameters of blood serum in kidney injuries
Keywords: політравма; потерпілі; азотовидільна функція нирок; пошкодження нирки; политравма; потерпевшие; азотовыделительная функция почек; повреждение почек; Polytrauma; Disaster Victims; Kidney Function Tests; Kidney Injury