Превентивні заходи щодо радіаційної безпеки на заес в умовах воєнного часу - Ковальова, Вікторія Миколаївна (Запорізький державний медичний університет, 2023)
На сьогодні нормативними документами, які регулюють використання джерел ядерної енергії та радіаційну безпеку об’єктів ядерної енергетики є Закон України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та «Норми радіаційної безпеки України» з доповненням щодо «Радіаційного захисту від джерел потенційного опромінення». У останньому документі чітко встановлено зміст терміну радіаційної безпеки [1, с.13]. Радіаційна безпека – дотримання допустимих меж радіаційного впливу на персонал, населення та навколишнє природне середовище, встановлених нормами, правилами та стандартами з безпеки; Радіаційна безпека персоналу, населення і оточуючого середовища вважається забезпеченою, якщо дотримуються основні принципи радіаційної безпеки (виправданості, оптимізації тощо) і вимоги радіаційного захисту, встановлені діючими нормами радіаційної безпеки та санітарними правилами [2, с.4].