Оптимізація лікування гонартриту у жінок з гіпертонічною хворобою та надлишковою масою у практиці сімейного лікаря - Підлубна, Анна Миколаївна; Pidlubna, A. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи: підвищення ефективності діагностики та лікування гонартриту (ГА) у жінок з гіпертонічною хворобою (ГХ) та надлишковою масою (НМ) шляхом визначення особливостей клінічних проявів, стану внутрішньо серцевої гемодинаміки та ремоделювання міокарду, вивчення активації прозапальних цитокінів в поєднанні з нейрогуморальними факторами жирової тканини та оптимізації схеми комплексного лікування. На першому етапі дослідження, на базі ревматологічного відділення міської КНП «Міська лікарні №10» ЗМР (м. Запоріжжя), за умови інформованої згоди, проспективно було обстежено 198 жінок, що у період 2018-2020 років знаходилися на стаціонарному лікуванні. Середній вік обстежених 62,6 ± 1,9 року, давність захворювання в середньому 13,4 ± 3,8 року. У 82,8% випадків ГА поєднувався з остеохондрозом поперекового, грудного і шийного відділу хребта та у 27,2% – інших суглобів. Другий етап катамнестичного дослідження було проведене на базі кабінету сімейного лікаря другої амбулаторії КНП «ЦПМСД №9» ЗМР (м. Запоріжжя) у період 2019-2021 роки. Чисельність хворих на катамнестичному етапі складала 134 жінки. З метою аналізу впливу коморбідної патології на перебіг основного захворювання усі обстежені жінки на першому етапі дослідження були поділенні на три групи. Purpose of work is to increase the effectiveness of the treatment of gonarthritis (GA) in women with hypertension (HTN) and body mass excess (BME) in the clinical practice of a general practitioner by determining the characteristics of clinical manifestations, the state of intracardiac hemodynamics and myocardial remodeling, indicators of proinflammatory and neurohumoral factors and optimizing the therapy scheme. The study was carried out in two stages. At the first stage, on the basis of the rheumatology department of «City Hospital № 10» (Zaporizhzhia, Ukraine), subject to informed consent, 198 women who were hospitalized in the period 2018-2020 were prospectively examined. The follow-up study of the second stage (2019-2021) was carried out at the outpatient department of the «Primary Health Care Center № 9» (Zaporizhzhia, Ukraine). At the follow-up stage, 134 women were examined. In order to analyze the influence of comorbid pathology on the course of the main disease, all examined women were divided into three groups. The first group (G1) included 59 women with GA symptoms without accompanying pathology (36 women at the second stage of the study); the second group (G2) included 74 women with GA and HTN (53 women at the second stage); the third group (G3) included 65 women with GA, HTN and BME (41 women at the second stage).
Optimizing the treatment of gonarthritis in women with hypertension and body mass excess in the practice of a general practitioner
Keywords: артрит; гонартрит; гіпертонічна хвороба; артеріальна гіпертензія; надлишкова вага; ожиріння; коморбідність; нейрогуморальні порушення; цитокіновий профіль; біомаркери; ультрасонографія; кардіоваскулярний ризик; кардіальне ремоделювання; arthritis; gonarthritis; hypertension; arterial hypertension; overweight; obesity; comorbidity; neurohumoral disorders; cytokine profile; biomarkers; ultrasonography; cardiovascular risk; cardiac remodeling