Мікробна контамінація носоглотки у дітей із хронічним тонзілітом і гастроезофагеальною рефлюксною хворобою - Боярська, Людмила Миколаївна; Гребенюк, Лариса Василівна; Іванова, Катерина Олексіївна; Ахтирський, В. В.; Боярская, Л. Н.; Гребенюк, Л. В.; Иванова, К. А.; Ахтырский, В. В.; Boiarska, L. M.; Hrebeniuk, L. V.; Ivanova, K. O.; Akhtyrskyi, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Мета роботи – дослідити мікробну контамінацію носоглотки у дітей із хронічним тонзилітом залежно від наявності патологічного гастроезофагеального рефлюксу. Матеріали та методи. У дослідження залучили 44 дитини віком 4,60 ± 0,14 року: 1 група – 22 особи з хронічним тонзилітом і гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ), 2 група – 22 особи з хронічним тонзилітом без ГЕРХ. Проводили аналіз результатів бактеріологічного дослідження виділень носоглотки на поживні середовища. Результати статистично опрацювали, використовуючи програми Microsoft Office Exсel і Statistica 13. Цель работы – исследовать микробную контаминацию носоглотки у детей с хроническим тонзиллитом в зависимости от наличия патологического гастроэзофагеального рефлюкса. Материалы и методы. Обследовали 44 ребенка в возрасте 4,60 ± 0,14 года: 1 группа – 22 ребенка с хроническим тонзиллитом и гастроезофагеальной рефлюксной болезнью (ГЭРБ), 2 группа – 22 ребенка с хроническим тонзиллитом без ГЭРБ. Проводили анализ результатов бактериологического исследования выделений носоглотки на питательные среды. Результаты статистически обработаны с использованием программ Microsoft Office Exсel и Statistica 13. The aim was to study the condition of nasopharynx contamination in children with chronic tonsillitis depending on the presence of pathological gastro-esophageal reflux. Materials and methods. In total, 44 children aged 4.60 ± 0.14 years were enrolled in the study. The index group comprised 22 people with chronic tonsillitis and gastroesophageal reflux disease (GERD); the control group consisted of 22 people with chronic tonsillitis but without GERD. Samples of nasopharynx secretion (pharyngeal and nasal swabs) were taken for culture and their results were analyzed. The results were statistically processed with the use of Microsoft Office Excel and Statistica 13 software.
Микробная контаминация носоглотки у детей с хроническим тонзиллитом и гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью
Condition of nasopharynx contamination in children with chronic tonsillitis and gastroesophageal reflux disease
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; хронічний тонзиліт; діти; дошкільний вік; патологічний гастроезофагеальний рефлюкс; гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь; хронический тонзиллит; дети; дошкольный возраст; патологический гастроэзофагеальный рефлюкс; gastroesophageal reflux disease; chronic tonsillitis; children; preschool child, pathological gastroesophageal reflux