Порівняльна оцінка впливу сполуки КВ-28 і бемітилу на фізичну витривалість щурів з експериментальною ішемією головного мозку - Тозюк, О. Ю.; Степанюк, Г. І.; Тозюк, Е. Ю.; Степанюк, Г. И.; Tozyuk, О. Y.; Stepanyuk, G. I. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Курсове 15-денне введення щурам з моделлю циркуляторної ішемії головного мозку натрію 2-(тетразоло[1,5-с]хіназолін-5-ілтіо)ацетату (сполука КВ-28) (1,7 мг/кг в/ч), аналогічно бемітилу (32 мг/кг в/ч), супроводжувалось підвищенням динамічної (плавальна проба) та статичної (стрижень, що обертається) витривалості організму тварин, що свідчить про наявність у досліджуваних речовин протиішемічного (протигіпоксичного) ефекту, який більшою мірою проявився на 5 добу експерименту. Курсовое 15-дневное введение крысам с моделью циркуляторной ишемии головного мозга натрий 2-(тетразоло[1,5-с] хиназолин-5-илтио)ацетата (соединение КВ-28) (1,7 мг/кг в/б), аналогично бемитила (32 мг/кг в/б), сопровождалось повышением динамической (плавательный тест) и статической (вращающийся стержень) выносливости организма животных, что может свидетельствовать о наличии у исследуемых веществ противоишемического (противогипоксического) эффекта, который в большей степени проявился на 5 сутки эксперимента. A course 15-day insert of sodium 2 - (tetrazol-[1,5-c] quinazolin-5-ylthio) acetate (compound КВ-28) (1,7 mg/kg і/р) to the rats with a model of the circulatory cerebral ischemia, similar to bemityl (32 mg/kg і/р) was accompanied by an increase of the dynamic (swimming test) and static (rotated rod) endurance of animals, which may indicate the presence of these substances antianginal (antihypoxic) effect, which is more manifested by 5th day of the experiment.
Сравнительная оценка влияния соединения КВ-28 и бемитила на физическую выносливость крыс с экспериментальной ишемией головного мозга
Comparative evaluation of the effect of compounds КВ-28 and bemityl on the physical endurance of rats with experimental cerebral ischemia
Keywords: циркуляторна ішемія головного мозку; похідні 5-R-тіо-тетразоло[1,5-с]хіназоліну; бемітил; динамічна та статична витривалість організму; циркуляторная ишемия головного мозга; производные 5-R-тио-тетразоло[1,5-с]хиназолина; бемитил; динамическая и статическая выносливость организма; circulatory cerebral ischemia; derivatives 5-R-thіо-tetrazolo[1,5-c]quinasoline, bemityl; dynamic and static endurance