Factors of angiogenesis and placental hormones in pregnant women with arterial hypertension - Deinichenko, O. V.; Krut, Yu. Ya.; Дейніченко, Олена Валеріївна; Круть, Юрій Якович; Дейниченко, Е. В.; Круть, Ю. Я. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
The changes of the factors of angiogenesis and hormones of pregnancy in pregnant women with hypertension of I and II stages has been studied inadequately and their interaction in such patients is not fully elucidated at present time. Aim. To detect peculiarities of angiogenesis factors and placental hormones in pregnant women with arterial hypertension I and II grades in comparison with results of healthy pregnant women. Materials and methods. A one-time study of pregnant women was performed in pregnancy of 12–13 weeks in all groups. 88 pregnant women were inspected. The 1st basic group consisted of 28 pregnant women with AH of I grade; the 2nd group consisted of 33 pregnant women with AH of II grade; the comparison group included 27 women without AH. The following hormones were determined: HCG, PG, E. Among the angiogenesis indices, the placental growth factor (PGF), as a pro-angiogenic factor and placental soluble fms-like tyrosine kinase (sFlt-1) was determined as an anti-angiogenic factor, sFlt-1/PGF ratio was also estimated. Statistical analysis was done by using Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Results. Pregnant women in 1st group were the youngest: the average age was 26.4 ± 0.8 years versus 33.8 ± 0.6 years in 2nd group and 32.0 ± 1.0 years in control group, P ˂ 0.001. PGF levels were decreased in both 1st (17.5 ± 3.4 pg/ml) and 2nd groups (13.5 ± 2.5 pg/ml) in comparison with results in 3rd group (46.1 ± 7.0 pg/ml), P ˂ 0.001. We didn’t find statistical differences between results of women with AH of I and II degree, P ˃ 0.05. Contrary to previous results, sFlt-1 levels were increased in both 1st and 2nd groups, P ˂ 0.05: 1703.1 ± 99.2 pg/ml in 1st group and 1673.7 ± 93.5 pg/ml in 2nd group versus 1384.4 ± 77.1 pg/ml in control group, but they weren’t different between basic groups, P ˃ 0.05. As a result, sFlt-1/PGF ratio level was increased in both 1st (273.3 ± 54.6 units) and 2nd (415.8 ± 79.0 units) groups in comparison with control (46.6 ± 9.4 units), P ˂ 0.001. We didn’t set statistical differences in hormones levels among pregnant patients. PGF level was connected with E (r = -0.54, P ˂ 0.01) and HCG (r = -0.42, P ˂ 0.05) levels in pregnant women with AH of I degree. It was connected with HCG level in control group, but this correlation was contrary: r = +0.63, P ˂ 0.001. Conclusions. Pregnant women with AH in I trimester have disturbances in balance between pro-angiogenic and anti-angiogenic factors with prevalence of sFlt-1 and reducing of PGF in blood serum. Due to such disbalance in pregnant women with AH of I grade correlation between angiogenesis factors and hormones changed from direct to inverse. Зміни факторів ангіогенезу та гормонів вагітності у жінок із гіпертензією (АГ) I та II ступенів вивчені недостатньо, а їхня взаємодія в таких пацієнток достеменно не встановлена. Мета роботи – визначити особливості факторів ангіогенезу та плацентарних гормонів у вагітних жінок з АГ І та ІІ ступенів порівняно з результатами здорових вагітних. Матеріали та методи. Виконали одномоментне дослідження вагітних у термінах вагітності 12–13 тижнів у всіх групах. Обстежили 88 вагітних: у 1 основну групу ввійшли 28 вагітних з АГ I ступеня; 2 група включала 33 вагітних із АГ II ступеня; у групу порівняння ввійшли 27 вагітних жінок без АГ. Досліджували сироватку крові, визначали гормони: хоріонічний гонадотропін (ХГЛ), прогестерон (ПГ), естрадіол (Е). Серед показників ангіогенезу досліджували плацентарний фактор росту (PGF) як про-ангіогенний фактор, а також плацентарну розчинну тирозинкіназу (sFlt-1) як анти-ангіогенний фактор; обчислювали sFlt-1/PGF співвідношення. Статистичний аналіз виконали за допомогою програми Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Результати. Вагітні 1 групи були наймолодшими – їхній середній вік становив 26,4 ± 0,8 року проти 33,8 ± 0,6 року в жінок 2 групи та 32,0 ± 1,0 року у вагітних контрольної групи, p ˂ 0,001. Рівні PGF були зниженими в 1 (17,5 ± 3,4 пг/мл) і 2 (13,5 ± 2,5 пг/мл) групах порівняно з показниками 3 (46,1 ± 7,0 пг/мл) групи, p ˂ 0,001. Не встановили статистичну різницю між показниками жінок із АГ I та II ступенів, p ˃ 0,05. На відміну від цих даних, рівні Flt-1 були підвищеними в 1 і 2 групах, p ˂ 0,05: 1703,1 ± 99,2 пг/мл у 1 групі та 1673,7 ± 93,5 пг/мл у 2 групі проти 1384,4 ± 77,1 пг/мл у контрольній групі, але вони не відрізнялися в пацієнток основних груп, p ˃ 0,05. Як результат, співвідношення sFlt-1/PGF було підвищеним в 1 (273,3 ± 54,6 одиниці) і 2 (415,8 ± 79,0 одиниці) групах порівняно з контролем (46,6 ± 9,4 одиниці), p ˂ 0,001. Не виявили статистично значущу різницю між групами вагітних за рівнями плацентарних гормонів. Рівні PGF були пов’язані з рівнями Е (r = -0,54, p ˂ 0,01) та ХГЛ (r = -0,42, p ˂ 0,05) у вагітних з АГ I ступеня. Рівень PGF також був пов’язаний із рівнем ХГЛ у контрольній групі, але ця кореляція була іншого напряму – r = +0,63, p ˂ 0,001.Висновки. У вагітних з АГ у І триместрі визначили порушення балансу між про-ангіогенними та анти-ангіогенними факторами з переважанням sFlt-1 і зниженням PGF у сироватці крові. У зв’язку з таким дисбалансом у вагітних із АГ I ступеня змінюється на протилежну кореляція між факторами ангіогенезу та гормонами. Изменения факторов ангиогенеза и гормонов беременности у женщин с артериальной гипертензией (АГ) I и II степеней изучены недостаточно, а их взаимодействие у таких пациенток полностью не определено. Цель работы – установить особенности факторов ангиогенеза и плацентарных гормонов у беременных с АГ І и ІІ степеней в сравнении с результатами здоровых беременных. Материалы и методы. Провели одномоментное исследование беременных в сроках беременности 12–13 недель во всех группах. Обследовали 88 беременных: 1 основная группа состояла из 28 беременных с АГ I степени; 2 группа включала 33 беременных с АГ II степени; в группу сравнения вошли 27 беременных без АГ. Исследовали сыворотку крови, определяли гормоны: хорионический гонадотропин (ХГЧ), прогестерон (ПГ), эстрадиол (Е). Среди показателей ангиогенеза исследовали плацентарный фактор роста (PGF) как про-ангиогенный фактор, а также плацентарную растворимую тирозинкиназу (sFlt-1) как анти-ангиогенный фактор; вычисляли sFlt-1/PGF соотношение. Статистический анализ провели с помощью программы Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Результаты. Беременные 1 группы были самыми молодыми – их средний возраст составил 26,4 ± 0,8 года против 33,8 ± 0,6 года женщин 2 группы и 32,0 ± 1,0 года у беременных контрольной группы, p ˂ 0,001. Уровни PGF были снижены в 1 (17,5 ± 3,4 пг/мл) и 2 (13,5 ± 2,5 пг/мл) группах в сравнении с данными 3 (46,1 ± 7,0 пг/мл) группы, p ˂ 0,001. Не установлена статистическая разница между результатами женщин с АГ I и II степеней, p ˃ 0,05. В отличие от этих данных, уровни Flt-1 были повышенными в 1 и 2 группах, p ˂ 0,05: 1703,1 ± 99,2 пг/мл в 1 группе и 1673,7 ± 93,5 пг/мл во 2 группе против 1384,4 ± 77,1 пг/мл в контрольной группе, но они не отличались у пациенток основных групп, p ˃ 0,05. Как результат, соотношение sFlt-1/PGF было повышенным в 1 (273,3 ± 54,6 единицы) и 2 (415,8 ± 79,0 единицы) группах сравнительно с контролем (46,6 ± 9,4 единицы), p ˂ 0,001. Не установлена статистически значимая разница между группами беременных по уровням плацентарных гормонов. Уровни PGF связанны с уровнями Е (r = -0,54, p ˂ 0,01) и ХГЧ (r = -0,42, p ˂ 0,05) у беременных с АГ I степени. Уровень PGF также связан с уровнем ХГЧ в контрольной группе, хотя эта корреляция была обратной – r = +0,63, p ˂ 0,001. Выводы. У беременных с АГ в І триместре установлено нарушение баланса между про-ангиогенными и анти-ангиогенными факторами с преобладанием sFlt-1 и снижением PGF в сыворотке крови. В связи с таким дисбалансом у беременных с АГ I степени меняется на обратную корреляция между факторами ангиогенеза и гормонами.
Фактори ангіогенезу та плацентарні гормони у вагітних з артеріальною гіпертензією
Факторы ангиогенеза и плацентарные гормоны у беременных с артериальной гипертензией
Keywords: factors of angiogenesis; placental hormones; pregnancy; arterial hypertension; фактори ангіогенезу; плацентарні гормони; вагітність; артеріальна гіпертензія; факторы ангиогенеза; плацентарные гормоны; беременность; артериальная гипертензия