Анксіолітична активність N-похідних 4-аміно-5-метил-4H-1,2,4-тріазол-3тіонів та солей 2-(4-аміно-5-метил-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)оцтової кислоти - Пругло, Євген Сергійович; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Pruglo, Ye. S.; Panasenko, O. I.; Knysh, Ye. G. (My University, 2017)
Тривожні розлади є одними з найбільш поширених психічних захворювань, які погіршують функціональні характеристики особистості і супутніх захворювань. Отже, актуальним завданням психофармакології є пошук не тільки ефективних препаратів для лікування тривожних розладів або депресії, але і препаратів, що поєднують ефективність та безпечність. З метою виявлення речовин, які проявляють анксіолітичні властивості, сполуки вивчалися в тесті піднятого хрестоподібного лабіринту за методом S. Pellow на білих нелінійних щурах (n = 112). Так, найактивнішою серед досліджуваних сполук можна вважати 2-(4-аміно-5-метил-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)оцтову кислоту, яка збільшувала пере бування тварин в освітленому рукаві у 1.44 рази (р < 0.05). Також було встановлено, що наявність у молекулі 4-((2-гідрокси бензиліден)аміно)-5-метил-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіону залишку 2-гідрокси бензальдегіду за аміногрупою за N4-атомом нітрогену проявляє анксіолітичні властивості сполуки 1d. Anxiety disorders are among the most common mental illness in most populations that lead to disease, make worse functional personality characteristics and comorbidities of chronic diseases. Thus, psychopharmacology’s urgent task is to search for not only effective drugs for the treatment of anxiety disorders or depression but also for drugs that combine efficiency and safety in the treatment of anxiety and depression. To investigate the anxiolytic activity were selected the derivatives of 5-methyl-4-amino-4H-1,2,4-triazole-3-thione. Anxiogenic and anxiolytic activities of the studied compounds in the test were explored by elevated cruciform maze (ECM). The method by S. Pellow is based on giving benefits of experimental animal to dark places, natural fear of open areas and falling from height. ECM was a cruciform platform (10×10×50 cm) which diverges on the right angle from the center for four sleeves. ECM was at the height of 1 m above the floor.
Anxiolytic activity of 4-amino-5-methyl-4H-1,2,4-triazole-3- thion N-derivatives and 2-(4-amino-5-methyl-1,2,4-triazole- 3-ylthio) acetic acid salts
Keywords: 1,2,4-тріазол; тривожні стани; анксіолітичні засоби; заспокійливі засоби; щури; triazoles; anxiety; anti-anxiety agents; sedatives; rat