Фосфоліпідний склад гомогенату серця дорослих і старих щурів та особливості його модуляції при стресі - Швець, Володимир Миколайович; Швец, В. Н.; Shvets, V. М. (My University, 2013)
Метою роботи було вивчити фосфоліпідний склад гомогенатів серця дорослих і старих щурів, а також встановити вікові особливості його модуляції при іммобілізаційному стресі. Проведені дослідження показали, що розвиток іммобілізаційного стресу в дорослих і старих щурів супроводжується формуванням характерного комплексу змін з боку фосфоліпідного складу гомогенатів серця. Його поява зумовлена посиленням гідролізу фосфоліпідів фосфоліпазою А2 і зниженням швидкості декарбоксилювання фосфатидилсерину в фосфатидилетаноламін у фосфатидилсериндекарбоксилазній реакції. Вікові відмінності при цьому полягають у кількісних проявах зрушень, що виникають. Целью работы было изучить фосфолипидный состав гомогенатов сердца взрослых и старых крыс, а также установить возрастные особенности его модуляции при иммобилизационном стрессе. Проведенные исследования показали, что развитие иммобилизационного стресса у взрослых и старых крыс сопровождается формированием характерного комплекса изменений со стороны фосфолипидного состава гомогенатов сердца. Его появление обусловлено усилением гидролиза фосфолипидов фосфолипазой А и снижением скорости декарбоксилирования фосфатидилсерина в фосфатидилэтаноламин в фосфатидилсериндекарбоксилазной реакции. Возрастные различия при этом заключаются в количественных проявлениях возникающих сдвигов. The aim of the work was to study the phospholipids composition of the heart h omogenates of adult and old rats, and to determine its age-modulation under the immobilization stress. Studies showed that the development of immobilization stress in adult and rats is accompanied by the formation of the characteristic complex of changes in the phospholipids composition of the heart homogenates. Its appearance is due to increased hydrolysis of phospholipids by phospholipase A2 and a decrease in the rate of decarboxylation of PS in PE in the phosphatidylserine carboxylic reaction. Age differences are about the quantity changes of the occurring shifts.
Фосфолипидный состав гомогената сердца взрослых и старых крыс и особенности его модуляции при стрессе
Phospholipid composition of the heart homogenate of the adult and old rats, and peculiarities of its modulation under stress
Keywords: фосфоліпідний спектр; фосфатидилсериндекарбоксилазна реакція; старіння; міокард; іммобілізаційний стрес; фосфолипидный спектр; фосфатидилсеринкарбоксилазная реакция; старение; миокард; иммобилизационный стресс; phospholipids composition; phosphatidylserine carboxylic reaction; ageing; myocardium; immobilization stress