Дослідження протимікробної активності 5-(2-, 3-, 4-нітрофеніл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-тіонів та їх похідних - Щербак, М. О.; Каплаушенко, Андрій Григорович (Дніпро, 2019)
На сьогоднішній день однією з головних задач фармацевтичного синтезу є пошук нових малотоксичних та високоефективних речовин з високими показниками протимікробної та протигрибкової активності, які в подальшому можуть стати основою оригінальних лікарських засобів. Інтерес до речовин з бактерицидною та бактеріостатичною активністю обумовлено насамперед постійним зростанням кількості захворювань, що викликані патогенною мікрофлорою, а також посилення резистентності мікроорганізмів до вже існуючих лікарських засобів у зв’язку з неналежним їх застосуванням (неправильні дози), припиненням курсу лікування раніше строку, а також неналежною профілактикою. Великий інтерес в плані пошуку протимікробних та протигрибкових засобів викликають похідні 1,2,4-тріазолу, оскільки відомо що сполуки, які містять в своєму складі даний гетероцикл знаходять своє застосування як інсектициди, протимікробні, протигрибкові засоби. Однак маловивченими є похідні 1,2,4-тріазол-3-тіону, що містять в п’ятому положенні 1,2,4-тріазолового циклу орто-, мета- або пара- нітрофенільні радикали. Саме тому як вихідні речовини нами були використані 4-аміно-5-(2-, 3-, 4-нітрофеніл)-1,2,4-тріазол-3-тіони та їх похідні. Метою роботи став пошук біологічно активних сполук серед 5-(2-, 3-, 4-нітрофеніл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-тіонів та їх N- та S-заміщених, які б проявляли високі показники протимікробної та протигрибкової дії наряду з низькою токсичністю.