Деякі особливості синтезу нових 5-(тіофен-3-ілметил)-4R-1,2,4-триазол-3-тіолів - Хільковець, Анастасія Валеріївна (Харків : НФаУ, 2021)
Вступ. Однією з фундаментальних проблем органічної хімії є синтез нових сполук, що мають практичне застосування, в тому числі, в якості лікарських препаратів. У той же час сучасна медицина має постійну потребу в появі нових ліків. 1,2,4-триазоли відносяться до важливого класу гетероциклічних сполук, що представляють як теоретичний, так і практичний інтерес. Вони відомі вже багато років, однак протягом останніх, 1,2,4-триазоли знову стали одним з найбільш привабливих об'єктів дослідження в гетероциклічній хімії, завдяки їх фармакологічним властивостям. 1,2,4-триазоли проявляють антимікробну, фунгіцидну, протизапальну, протитуберкульозну, гіполіпідемічну, антиоксидантну та інші активності. Також похідні 1,2,4-триазолів використовуються як інсектициди, фунгіциди, регулятори росту рослин та в якості ветеринарних засобів.