Протиракові властивості похідних 1,2,4-тріазолу (огляд літератури) - Бушуєва, Інна Володимирівна; Парченко, Марина Вікторівна; Bushuieva, I. V.; Parchenko, M. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – аналіз і систематизація нових даних щодо протиракової активності похідних 1,2,4-тріазолу та визначення за результатами аналізу найперспективніших напрямів подальших наукових досліджень. Матеріали і методи. Проаналізували дані з джерел фахової літератури, що включені до різних наукометричних баз (Scopus, Web of Science та PubMed). Використано методи аналізу, інформаційного пошуку, бібліосемантичний, описовий, узагальнення. Матеріал для дослідження – публікації, які містять інформацію щодо перспективного арсеналу нових біологічно активних сполук – похідних 1,2,4-тріазолу саме з протираковими властивостями. Результати. У результаті аналізу відомостей фахової літератури схарактеризували й узагальнили перелік лікарських препаратів – похідних 1,2,4-тріазолів із протипухлинною активністю. На підставі вивчення доступної інформації та проведення інформаційно-патентного пошуку встановили, що ринок України є недостатньо насиченим 1,2,4-тріазолвмісними препаратами з протираковою активністю саме вітчизняного виробництва. Визначили, що розроблення нових ефективних лікарських засобів на основі 1,2,4-тріазолу та потенційних лікарських засобів зі спрямованою протираковою активністю потребує систематичного підходу під час і синтетичних випробувань, і скринінгу нових сполук для наступної структурної оптимізації молекул. Aim. The aim of the work is the analysis and systematization of new data on the anticancer activity of 1,2,4-triazole derivatives and the selection of the most promising directions for further scientific research based on the results of the analysis. Materials and methods. The study employed various methods, including analysis, information search, bibliosemantic analysis, descriptive techniques, and generalization. Research materials primarily comprised literary sources containing information on the promising array of new biologically active compounds, particularly 1,2,4-triazole derivatives, known for their targeted anticancer properties. Results. A literature search was carried out, 1,2,4-triazole derivatives with antitumor activity were analysed, characterized and summarized. Based on the study of available information and conducting an information and patent search, it was established that the market of Ukraine is insufficiently saturated with 1,2,4-triazole-containing drugs with anticancer activity of domestic production. It was determined that the development of new effective drugs based on 1,2,4-triazole and potential drugs with clearly directed anticancer activity requires a systematic approach both in conducting synthetic tests and screening new compounds for further structural optimization of molecules.
Anticancer properties of 1,2,4-triazole derivatives (literature review)
Бушуєва І. В. - ORCID ID: 0000-0002-5336-3900; Парченко М. В. - ORCID ID: 0000-0002-7380-040X.
Keywords: похідні 1,2,4-тріазолу; протиракова активність; токсичність; біологічна дія; онкотерапія; лікарські препарати; triazoles; anticancer activity; toxicity; biological action; oncology; therapy; drugs