Функціональний стан ендотелію в чоловіків, які хворі на первинну подагру, з початковими ознаками ниркової дисфункції - Данюк, Інна Олександрівна; Доценко, Сергій Якович; Рекалов, Дмитро Геннадійович; Данюк, И. А.; Доценко, С. Я.; Рекалов, Д. Г.; Daniuk, I. O.; Dotsenko, S. Ya.; Rekalov, D. H. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Серед причин смертності у хворих на подагру переважають серцево-судинні ускладнення та хронічна ниркова недостатність (ХНН). Тому для ранньої діагностики уражень органів-мішеней актуальним є пошук маркерів початкових ознак ендотеліальної та ниркової дисфункції. Мета роботи – дослідити показники ендотеліальної дисфункції в чоловіків, які хворі на первинну подагру, з нормальною ШКФ та ознаками ХНН 1 стадії. Матеріали та методи. Дослідили 30 чоловіків із первинною подагрою та ШКФ > 90 мл/хв, 30 чоловіків із первинною подагрою та ШКФ = 89–60 мл/хв і 30 здорових чоловіків. Визначали вміст ендотеліну-1 (ЕТ-1), васкулярної молекули клітинної адгезії-1 (VCAM-1), сумарних метаболітів оксиду азоту (NO), цистатину С (ЦС) у сироватці; досліджували рівень альбумінурії та ендотелій-залежної вазодилатації (ЕЗВД). Результати. У осіб, які хворі на подагру, зі ШКФ >90 мл/хв встановлено збільшення вмісту NO, ЕТ-1, VCAM-1, ЦС і нормальні показники ЕЗВД та альбумінурії порівняно з контролем. У хворих на подагру з ХНН 1 стадії виявили збільшення ЕТ-1, VCAM- 1, ЦС та альбумінурії, а також зменшення вмісту NO й показника ЕЗВД порівняно з хворими на подагру зі ШКФ >90 мл/хв. Висновки. У хворих на первинну подагру без ознак ХНН спостерігали збільшення синтезу NO, що забезпечує збереження вазомоторної функції ендотелію. У хворих цієї категорії збільшення вмісту ЦС порівняно зі здоровими свідчить про початок погіршення фільтраційної здатності нирок. Для хворих на подагру з ХНН 1 стадії характерними є вірогідне погіршення вазомоторної функції ендотелію, збільшення синтезу прозапальних маркерів, зменшення продукції NO. Среди причин смертности у больных подагрой преобладают сердечно-сосудистые осложнения и хроническая почечная недостаточность (ХПН). Поэтому для ранней диагностики поражений органов-мишеней актуальным является поиск маркеров начальных признаков эндотелиальной и почечной дисфункции. Цель работы – исследовать показатели эндотелиальной дисфункции у мужчин, больных первичной подагрой с нормальной СКФ и признаками ХПН 1 стадии. Материалы и методы. Исследовано 30 мужчин с первичной подагрой и СКФ >90 мл /мин, 30 мужчин с первичной подагрой и СКФ = 89–60 мл /мин и 30 здоровых мужчин. Определяли содержание эндотелина-1 (ЭТ-1), васкулярной молекулы клеточной адгезии-1 (VCAM-1), суммарных метаболитов оксида азота (NO), цистатина С (ЦС) в сыворотке; исследовали уровень альбуминурии и эндотелий-зависимой вазодилатации (ЭЗВД). Результаты. У больных подагрой со СКФ >90 мл/мин установлено увеличение содержания NO, ЭТ-1, VCAM-1, ЦС и нормальные показатели ЭЗВД и альбуминурии по сравнению с контролем. У больных подагрой с ХПН 1 стадии отмечено увеличение ЭТ-1, VCAM-1, ЦС и альбуминурии, а также уменьшение содержания NO и показателя ЭЗВД по сравнению с больными подагрой без признаков ХПН. Выводы. У больных первичной подагрой без признаков ХПН наблюдали увеличение синтеза NO, что обеспечивает сохранение вазомоторной функции эндотелия. У больных данной категории увеличение содержания ЦС по сравнению со здоровыми свидетельствует о начале ухудшения фильтрационной способности почек. Для больных подагрой с ХПН 1 стадии характерны достоверное ухудшение вазомоторной функции эндотелия, увеличение синтеза провоспалительных маркеров и уменьшение продукции NO. Background. Among the causes of mortality in patients with gout, cardiovascular complications and chronic renal failure are prevailed. The searching for the markers of the initial signs of endothelial and renal dysfunction is relevant for the early diagnosis of target organs damage. Objective. To determine the indicators of endothelial dysfunction in men with primary gout with normal glomerular filtration rate (GFR) and men with stage 1 chronic renal failure (CRF). Materials and methods. 30 men with primary gout and GFR >90 ml/min, 30 men with primary gout and GFR = 89–60 ml/min and 30 healthy men were examined. We determined the concentration of endothelin-1 (ET-1), vascular cell adhesion molecule-1 (VCAM-1), total nitric oxide metabolites (NO), serum cystatin C, level of albuminuria and endothelium-dependent vasodilatation (EDVD). Results. An increase in NO, ET-1, VCAM-1, cystatin C and normal values of EDVD and albuminuria were found in men with primary gout and normal GFR in comparison to the control. In patients with gout and CRF (stage 1), a significant increase in ET-1, VCAM-1, cystatin C, albuminuria and a decrease in NO and EDVD were detected compared to the men with primary gout and GFR >90 ml / min. Conclusions. Patients with primary gout and normal GFR are characterized by NO hyperproduction providing the vasomotor endothelial function preservation. An increase in the level of cystatin C in these patients compared to the healthy men indicates the beginning of renal filtration function deterioration. Patients with gout and CRF (stage 1) are characterized by significant impairment of vasomotor endothelial function, an increased synthesis of pro-inflammatory markers and a decreased NO production.
Функциональное состояние эндотелия у мужчин, больных первичной подагрой, с начальными признаками почечной дисфункции
Functional condition of the endothelium in men with primary gout and initial signs of renal dysfunction
Keywords: подагра; ендотеліальна дисфункція; хронічна ниркова недостатність; подагра; эндотелий; хроническая почечная недостаточность; gout; endothelium; chronic renal failure