Перспективи створення нового інтраназального лікарського засобу на основі природної сировини для комплексної терапії алергічних ринітів - Бурлака, Богдан Сергійович; Burlaka, B. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою надання технологічної характеристики сольових лікарських форм, що застосовуються як евакуаційні агенти при терапії алергічних ринітів, на основі відомостей фахової літератури вивчили склади відомих назальних сольових розчинів. Виявили, що виробники фармацевтичних препаратів як діючі речовини сольових розчинів здебільшого використовують натрію хлорид, морську воду, рідше – комплекс мікроелементів (магнію, натрію, кальцію) в різних співвідношеннях. Незважаючи на асортимент лікарських препаратів, що спрямовані на терапію та профілактику алергічного риніту в пацієнтів, дотепер відсутній безпечний засіб, який повною мірою може забезпечувати лікувальний ефект. Для розширення асортименту вітчизняних інтраназальних препаратів перспективно використовувати комплекс магнієвмісних мінералів на основі сировини природного походження. С целью технологической характеристики солевых лекарственных форм, которые используются как эвакуационные агенты при терапии аллергических ринитов, на основе специализированной литературы изучили составы известных назальных солевых растворов. Установили, что в качестве действующих веществ солевых растворов производители фармацевтических препаратов в большинстве случаев используют натрия хлорид, морскую воду, реже – комплекс микроэлементов (магния, натрия, кальция) в различных соотношениях. Несмотря на ассортимент лекарственных препаратов, направленных на терапию и профилактику аллергического ринита у пациентов, до настоящего времени нет безопасного средства, который в полной мере может обеспечивать лечебный эффект. Для расширения ассортимента отечественных интраназальных препаратов перспективно использовать комплекс магнийсодержащих минералов на основе сырья природного происхождения. Aim. The article is devoted to the choice of active substances and excipients in creation of new intranasal drug for adjuvant therapy of allergic rhinitis. Results. Pharmaceutical manufacturers in most cases usually use sodium chloride, sea water and minerals complex (magnesium, sodium, calcium) in various ratios as active substances of brines. As the result of studies literature data have been done on intranasal saline nature drug, which are used for the treatment and prevention of allergic rhinitis. Conclusion. To expand the range of domestic intranasal drugs the use of complex magnesium-containing minerals on the basis of raw materials of natural origin is a promising direction.
Перспективы создания нового интраназального лекарственного средства на базе сырья природного происхождения для комплексной терапии аллергического ринита
The creation of new intranasal drug based on raw materials of natural origin for allergic rhinitis combined therapy
Keywords: інтраназальні лікарські форми; алергічний риніт; природна сировина; интраназальные лекарственные формы; аллергический ринит; природное сырье; Intranasal Drug Administration; Allergic Rhinitis