Компонентний склад ефірної олії трави осоту звичайного (Cirsium vulgare (savi) ten) - Попова, Яна Василівна; Мазулін, Олександр Владиленович; Остапенко, Андрій Олексійович; Мазулін, Георгій Владиленович; Popova, J. V.; Mazulin, O. V.; Ostapenko, A. O.; Mazulin, G. V. (My University, 2020)
Методом ГРХ-МС досліджено компонентний склад та кількісний вміст сполук ефірної олії з трави осоту звичайного (Cirsium vulgare (Savi) Ten.). Ідентифіковано до 24 сполук, з котрих 4 вперше. Основними речовинами були: тридеканова кислота, трикозан, тетрадеканової кислоти метиловий естер, докосагексаенова кислота, тетрадеканова кислота, еїкозан, 9,12-октадекадиенова кислота, гексадеканової кислоти метиловий естер, 2,3,5,6-тетраметил-фенол. Вперше ідентифіковані: 1-метил-4-(1-метилетил)-α-феландрен, метиловий естер цис-4,10,13,16-докосатетраенової кислоти, 2,3,5,6- тетраметил-фенол,2-ізопропіл-5-метил-9-метилен-патхоулен. Компонентний склад ефірної олії з трави рослини свідчить про вірогідну протизапальну, ранозагоювальну та антиоксидантну дію. Трава Cirsium vulgare (Savi) Ten. є перспективною для отримання високоефективних полікомпонентних лікарських засобів. Методом ГЖХ-МС изучен компонентный состав и количественное содержание компонентов эфирного масла травы бодяка обыкновенного (Cirsium vulgare (Savi) Ten.). Идентифицировано до 24 соединений, из которых 4 впервые. Основными веществами были: тридекановая кислота, трикозан, тетрадекановой кислоты метиловый эфир, докозагексаеновая кислота, тетрадекановая кислота, эйкозан, 9,12-октадекадиеновая кислота, гексадекановой кислоты метиловый эфир, 2,3,5,6-тетраметил-фенол. Впервые идентифицированы: 1-метил-4-(1-метилэтил)-α-феландрен, метиловый эфир цис-4,10,13,16- докосатетраеновой кислоты, 2,3,5,6-тетра-метил-фенол, 2-изопропил-5-метил-9-метилен-патхоулен. Компонентный состав эфирного масла из травы растения свидетельствует о возможном противовоспалительном, ранозаживляющем и антиоксидантном действии. Трава Cirsium vulgare (Savi) Ten. перспективна для получения высокоэффективных поликомпонентных лекарственных средств. The GLC-MS method was used to study the component composition and quantitative content of the essential oil substances of Cirsium vulgare (Savi) Ten herb Up to 24 compounds were identified, of which 4 for the first time The main substances were: tridecanoic acid, tricosan, tetradecanoic acid methyl ester, docosahexaenoic acid, tetradecanoic acid, necosan, 9, 12-octadecadienoic acid methyl ester, 2, 3, 5, 6-tetramethylphenol At the first were identified: 1-methyl-4-(1-methylethyl)-α- felandren, methyl ester of cis-4 10, 13, 16-docosatetraenoic acid, 2,3,5,6- tetra-methyl-phenol, 2-isopropil-5-methyl-9-methylene-patchoulen The component of the essential oil from the Cirsium vulgare (Savi) Ten herb indicates a possible anti-inflammatory, wound healing and antioxidant activities The Cirsium vulgare (Savi) Ten herb is promising for obtaining highly effective multicomponent preparations.
Компонентный состав эфирного масла травы бодяка обыкновенного (Cirsium vulgare (savi) ten.)
The component composition ofthe essential oil ofthe Cirsium vulgare (savi) ten. Herbs
Keywords: ГРХ-МС; трава; осот звичайний; ефірна олія; протизапальна дія; ранозагоювальна дія; антиоксидантна дія; ГЖХ-МС; бодяк обыкновенный; эфирное масло; противовоспалительное действие; ранозаживляющее действие; антиоксидантное действие; GLC-MS; herb; Cirsium vulgare (Savi) Ten; essential oil; anti-inflammatory activities; wound healing activities; antioxidant activities