Виявлення авторської свідомості у віршованому романі Л. Горлача «Мамай» - Федько, Ольга Юріївна; Fedko, О. (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2018)
Мета. Стаття присвячена аналізу специфіки авторської присутності у літературних творах, зокрема жанрі роману у віршах. Метою цієї статті є визначити форми реалізації авторської свідомості у творі Л. Горлача «Мамай». Методи дослідження. Для виявлення впливу особистості письменника на створений ним у тексті образ митця було залучено біографічний метод, а визначення форм авторської присутності у літературному творі передбачає використання структурно-системного аналізу. Результати. У статті аналізуються форми авторської свідомості у романі Л. Горлача «Мамай». Здійснено огляд літературознавчих досліджень, у яких подані дефініції «конкретний» / «абстрактний автор», «автор людина» / «автор у тексті», «автор-оповідач», «ліричний герой», «всезнаючий автор», «імпліцитний автор», що відтворюють у тексті різні форми авторської свідомості. Простежено, як світоглядні переконання автора твору проектуються на сформований ним образ митця, а наділення останнього функцією наратора створює у читача враження безпосереднього діалогу з письменником. Відзначено синтезування різних форм нарації, а також гру з читацькою рецепцією, коли оповідача неможливо визначити, бо поєднується імпліцитний автор, «автор у тексті» та «голос» персонажа. Наукова новизна. У статті вперше досліджено специфіку форм виявлення авторської свідомості у віршованому романі Л. Горлача «Мамай». Практичне значення. Стаття може бути використана для подальшого вивчення творчості Л. Горлача, а також для дослідження форм авторської присутності у художніх творах. Aim. The article deals with the analysis of the specificity of the author’s presence in literary works, in particular in genre of novel in verse. The aim of this study is to establish the forms of the realization of author’s consciousness in L. Horlach’s work «Mamai». Methods. In the investigation there has been used biographical method to find the connection between image of an author in text with the personality of its creator. System and structure approach defined the forms of the author’s presence in verse novel. Results. The article gives a detailed analysis of the representation of the author’s consciousness in L. Horlach’s verse novel «Mamai». The biographical author’s influence on the heroes’ outlook and beliefs is deepened thanks to the represented in text image of a poet, who is one of the narrators. Scientific novelty. In the article for the first time there has been investigated L. Horlach’s novel in verse «Mamai» due to the peculiarities of the representation of author’s figure in it. Practical meaning. The material of the article can be used for the further study of L. Horlach’s works as well as for the analysis of the author’s presence in literary fiction.
The representation of the author’s consciousness in L. Horlach’s verse novel «Mamai»
Keywords: українська література; роман у віршах; авторська свідомість; образ автора; наратор; novel in verse; author’s consciousness; image of an author; narrator