Прогностичне значення циркулюючого N-термінального фрагмента промозкового натрійуретичного пептиду в пацієнтів після лікування лімфоми Ходжкіна (за результатами трирічного спостереження) - Самура, Борис Борисович; Самура, Б. Б.; Samura, B. B. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Мета роботи – вивчення прогностичного значення циркулюючого NT-pro-МНУП у виникненні кардіоваскулярних подій пацієнтів після лікування лімфоми Ходжкіна. Матеріали та методи. Вибірка становила 36 пацієнтів після лікування лімфоми Ходжкіна. Плазму крові набирали для визначення рівня циркулюючого NT-pro-МНУП за допомогою імуносорбентного методу. Клінічні візити здійснювали кожен місяць протягом 3 років після включення в дослідження, під час котрих фіксували кардіоваскулярні події. Результати. За період спостереження у 8 (22,2 %) пацієнтів виявили прогресію лімфоми Ходжіна, 4 (11,1 %) пацієнти загинули внаслідок причин, що не пов’язані з патологією серцево-судинної системи, 4 (11,1 %) пацієнти вибули з дослідження внаслідок відсутності на черговому візиті. В 11 (30,6 %) хворих зафіксували 34 кардіоваскулярні події: 2 смерті з кардіоваскулярної причини, 16 кардіальних аритмій, 6 кардіальних ішемічних подій, 1 інсульт, 4 випадки виникнення хронічної серцевої недостатності, 5 госпіталізацій, що пов’язані з кардіоваскулярними причинами. Медіана циркулюючого NT-pro-МНУП у пацієнтів без кардіоваскулярних подій становила 5,68 (2,34–7,97) пг/мл, у пацієнтів з кардіоваскулярними подіями – 13,60 (4,83–17,67) (р = 0,072). Суттєва різниця виявлена при аналізі рівня NT-pro-МНУП залежно від виникнення серцевої недостатності протягом 3 років. Так, у пацієнтів без серцевої недостатності та з виникненням серцевої недостатності медіана рівня циркулюючого NT-pro-МНУП становила 5,68 (3,21–9,65) і 27,09 (21,7–29,59) пг/мл відповідно (р < 0,001). Результати вказують на прямий зв’язок NT-pro-МНУП із фракцією викиду лівого шлуночка (r = -0,503, р = 0,024). Мультиваріантний логістичний регресійний аналіз виявив незалежну значущість циркулюючого NT-pro-МНУП для прогнозу кардіоваскулярних подій (відношення шансів = 1,179; 95 % ДІ 1,043–1,334; р = 0,008) протягом 3 років, тоді як цукровий діабет 2 типу, гіпертензія, ожиріння не мали прогностичних властивостей. Висновки. Встановлено, що протягом 3 років після лікування лімфоми Ходжкіна у 55 % пацієнтів виникли кардіоваскулярні події. В пацієнтів із виникненням серцевої недостатності порівняно з пацієнтами без виникнення серцевої недостатності протягом 3 років виявили вищі значення циркулюючого NT-pro-МНУП. Серед пацієнтів після лікування лімфоми Ходжкіна підвищення циркулюючого NT-pro-МНУП може бути пов’язаним із виникненням кардіоваскулярних подій протягом 3 років. Цель работы – изучение прогностической значимости циркулирующего NT-pro-МНУП в возникновении кардиоваскулярных событий пациентов после лечения лимфомы Ходжкина. Материалы и методы. Выборка состояла из 36 пациентов после лечения лимфомы Ходжкина. Забор плазмы крови производился для определения уровня циркулирующего NT-pro-МНУП с помощью иммуносорбентного метода. Клинические визиты осуществляли каждый месяц на протяжении 3 лет после включения в исследование, во время которых фиксировали кардиоваскулярные события. Результаты. За период наблюдения у 8 (22,2 %) пациентов выявили прогрессию лимфомы Ходжкина, 4 пациента (11,1 %) погибли вследствие причин, не связанных с сердечно-сосудистой системой, 4 (11,1 %) человека выбыли из исследования в связи с отсутствием на очередном визите. У 11 (30,6 %) человек зафиксировано 34 кардиоваскулярных события: 2 смерти вследствие кардиоваскулярной причины, 16 кардиальных аритмий, 6 кардиальных ишемических событий, 1 инсульт, 4 случая возникновения хронической сердечной недостаточности, 5 госпитализаций, связанных с кардиоваскулярными причинами. Медиана циркулирующего NT-pro-МНУП у пациентов без кардиоваскулярных событий составила 5,68 (2,34–7,97) пг/мл, у пациентов с кардиоваскулярными событиями – 13,60 (4,83–17,67) пг/мл (р = 0,072). Существенная разница выявлена при анализе уровня NT-pro-МНУП в зависимости от возникновения сердечной недостаточности на протяжении 3 лет. Так, у пациентов без сердечной недостаточности и с возникшей сердечной недостаточностью медиана уровня циркулирующего NT-pro-МНУП составила 5,68 (3,21–9,65) пг/мл и 27,09 (21,7–29,59) соответственно (р < 0,001). Полученные данные указывают на прямую связь NT-pro-МНУП c фракцией выброса левого желудочка (r = -0,503, р = 0,024). Мультивариантный логистический регрессионный анализ показал, что циркулирующий NT-pro-МНУП является независимым прогностическим фактором возникновения кардиоваскулярных событий (отношение шансов = 1,179; 95 % ДИ 1,043–1,334; р = 0,008) на протяжении 3 лет. В то же время наличие сахарного диабета, артериальной гипертензии, ожирения не показало прогностической значимости Выводы. Установлено, что на протяжении 3 лет после лечения лимфомы Ходжкина у 55 % пациентов возникли кардиоваскулярные события. У пациентов с возникшей сердечной недостаточностью в течение 3 лет выявили более высокие значения циркулирующего NT-pro-МНУП. Среди пациентов после лечения лимфомы Ходжкина повышение циркулирующего NT-pro-МНУП может быть связано с возникновением кардиоваскулярных событий на протяжении 3 лет. We aimed to evaluate the prognostic value of circulating N-terminal pro-brain natriuretic peptide (NT-proBNP) in appearance of cardiovascular events in patients after treatment of Hodgkin lymphoma. Methods: Blood samples for biomarkers measurements were collected. ELISA method for measurements of circulating level of NT-proBNP was used. Results: During observation period progression of Hodgkin lymphoma was proved in 8 (22.2 %) patients, 4 (11.1 %) persons were excluded for poor follow-up. Thirty four cumulative clinical events occurred in 11 patients (30.6 %) within the follow-up, with their distribution being as follows: 2 cardiovascular deaths, 16 cardiac arrhythmias, 6 cardiac ischemic events, 1 stroke, 4 chronic heart failures and 5 hospital admissions for cardiovascular reasons. 4 deaths were not related with cardiovascular pathology or cardiovascular reasons. Medians of circulating NT-proBNP levels in free-events subject cohort and subject cohort with cardiovascular events were 5.68 (2.34–7.97) pg/ml and 13.60 (4.83–17.67) pg/ml (Р = 0.072). The differences in circulating NT-proBNP levels depending on appearance of heart failure during 3 years were significant. Medians of circulating NT-proBNP levels in patients without heart failure and patients with heart failure were 5.68 (3.21–9.65) pg/ml and 27.09 (21.7–29.59) pg/ml (Р < 0.001). NT-proBNP positively correlated with ejection fraction of left ventricle (r = -0,503, Р = 0,024). In multivariate logistic regression circulating NT-proBNP independently predicted cumulative cardiovascular events (odds ratio = 1,179; 95 % CI = 1,043–1,334; Р = 0.008) within 3 years of observation period. Conclusion: During 3 years after treatment of Hodgkin lymphoma 55 % of patients experienced cardiovascular events. Much higher levels of circulating NT-proBNP were found in patients with heart failure in comparing with patients without heart failure. Among patients after treatment of Hodgkin lymphoma increased circulating NT-proBNP may associate with increased cumulative cardiovascular events during 3 years.
Прогностическое значение циркулирующего N-терминального фрагмента промозгового натрийуретического пептида у пациентов после лечения лимфомы Ходжкина (по результатам трехлетнего наблюдения)
Predictive value of circulating N-terminal pro-brain natriuretic peptide in patients after treatment of Hodgkin lymphoma (a 3-year prospective study)
Keywords: NT-pro-МНУП; кардіоваскулярні події; лімфома Ходжкіна; прогноз; кардиоваскулярные события; лимфома Ходжкина; cardiovascular events; NT-proBNP; Hodkin lymphoma; prognosis