Дослідження складу поліфенольних сполук трави та ліофільного екстракту Thymus vulgaris L. - Фуклева, Лариса Анатоліївна; Мазулін, Олександр Владиленович; Смойловська, Галина Павлівна; Остапенко, Андрій Олексійович; Мазулін, Георгій Владиленович (My University, 2016)
Методом ВЕРХ на приборі «Agilent Technologies» (хроматографічна колонка «ZORBAX–S BC–1 8») проведено дослідження складу поліфенольних сполук трави та ліофільного екстракту Thymus vulgaris L. та встановлено присутність 5 флавоноїдів та 5 гідроксикорічних кислот. Основними ідентифікованими сполуками були: апігенін-7-О-β-D-глюкопіранозид (до 0,80±0,04%); лютеолін-7-О-β-D-глюкопіранозид (до 0,74±0,04%), лютеолін (до 0,70±0,04%), розмаринова кислота (до 0,34±0,02%). Вперше ідентифіковані: еріоцітрін, кафтарова, n-кумарова та ферулова кислоти. Склад компонентів у ліофільному екстракті був ідентичним, а кількісний вміст суттєво більшим, ніж у траві рослини. Здатність до накопичення поліфенольних сполук – похідних флавону, свідчить про перспективу розробки комплексних фітопрепаратів з вираженою спазмолітичною, антиоксидантною та протимікробною активністю.
Keywords: високоефективна рідинна хроматографія; чебрець звичайний; флавоноїди; гідроксикоричні кислоти