Застосування методу колового тренування у спеціальній фізичній підготовці кваліфікованих футболістів - Дорошенко, Едуард Юрійович; Гончаренко, В.; Нізельський, А.; Doroshenko, E. Yu.; Goncharenko, V.; Nizelsky, A. (My University, 2024)
Актуальність. Оптимальний рівень спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих футболістів може бути досягнутий завдяки раціональній організації навчально-тренувального процесу, що забезпечує збалансований розвиток фізичних якостей і функціонального стану організму. Мета дослідження – визначити динаміку показників спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих футболістів у підготовчому періоді під впливом програми швидкісно-силового спрямування методом колового тренування. Матеріал та методи дослідження. У процесі дослідження використовувалися методи: аналіз і узагальнення даних наукової й методичної літератури та даних мережі Інтернет; педагогічні методи дослідження (педагогічне спостереження, педагогічне тестування, педагогічний експеримент); методи математичної статистики. До дослідження було залучено 32 футболіста аматорських команд, віком від 17 до 21 років зі спортивною кваліфікацією – 1 розряд. Результати дослідження. Впровадження програми швидкісно-силової спрямованості відбувалося упродовж підготовчого періоду в базовому та контрольно-підготовчому мезоциклах упродовж 8 тижнів. Засоби, що використовувалися у коловому тренуванні за величиною навантаження та їх специфічністю відповідали поточним завданням мікроциклів. Результати тестування свідчать про високу ефективність застосованої програми та її позитивний вплив на рівень спеціальної фізичної підготовленості футболістів експериментальної групи, що відбивалося у статистично значущому покращенню результатів за всіма тестами. Висновки. За показниками спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих футболістів ЕГ визначено статистично достовірний приріст (р<0,05), що варіювався від 5,06 % у вправі «Ведення м’яча на 30 метрів» до 11,80 % у вправі «Вкидання м’яча двома руками із-за голови». Отже, можемо констатувати позитивний вплив розробленої програми колового тренування. Topicality. The optimal level of special physical fitness of qualified football players can be achieved through the rational organization of the training process, which ensures the balanced development of physical qualities and the functional state of the body. The purpose of the study is to determine the dynamics of indicators of special physical fitness of qualified football players in the preparatory period under the influence of a speed-strength training program using the circuit training method. Material and methods of research. The following methods were used in the research process: analysis and generalization of data from scientific and methodological literature and Internet data; pedagogical research methods (pedagogical observation, pedagogical testing, pedagogical experiment); methods of mathematical statistics. The study involved 32 football players from amateur teams, aged 17 to 21 years with sports qualifications – 1 category. Research results. The implementation of the speed-strength training program took place during the preparatory period in the basic and control-preparatory mesocycles for 8 weeks. The means used in circuit training in terms of the magnitude of the load and their specificity corresponded to the current tasks of microcycles. The testing results indicate the high efficiency of the applied program and its positive impact on the level of special physical fitness of football players of the experimental group, which was reflected in a statistically significant improvement in the results of all tests. Conclusions. According to the indicators of special physical fitness of qualified football players of the EG, a statistically significant increase (p<0.05) was determined, which ranged from 5.06 % in the exercise “Driving the ball 30 meters” to 11.80 % in the exercise “Throwing the ball with two hands from behind the head”. Therefore, we can state the positive impact of the developed circuit training program.
Application of the circuit training method in special physical training of qualified football players
Keywords: футбол; фізичні якості; швидкісно-силова спрямованість; підготовчий період; динаміка показників; football; physical qualities; speed-strength orientation; preparatory period; dynamics of indicators