Суб’єкти та підстави юридичної відповідальності у фармацевтичній сфері України - Алексєєв, Олександр Германович; Алексеев, А. Г.; Aleksieiev, O. H. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – визначення суб’єктів правовідносин, що виникають під час застосування заходів юридичної відповідальності за порушення фармацевтичного законодавства та підстав її застосування. Матеріали та методи. Матеріалом дослідження є сучасна нормативно-правова база фармацевтичного сектора галузі охорони здоров’я, а також судова практика щодо притягнення до відповідальності порушників фармацевтичного законодавства. Протягом роботи використовували методи інформаційного пошуку, аналізу, систематизації та узагальнення. Результати. На підставі аналізу запропоновано для дальшої наукової дискусії та обговорення групу суб’єктів юридичної від-повідальності у фармацевтичній сфері. Висновки. Юридична відповідальність суб’єктів фармацевтичних правовідносин є надзвичайно важливим чинником запобігання пося-ганням на законні права громадян щодо забезпечення якісними, безпечними та доступними лікарськими засобами, виробами медичного призначення. До основних груп суб’єктів юридичної відповідальності у фармацевтичній сфері правопорушень належать фармацевтичні працівники; аптечні заклади; суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність у фармацевтичній і суміжних із нею галузях; посадові особи Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками та інших державних контрольних і правоохоронних органів. Цель работы – определение субъектов правоотношений, возникающих при применении мер юридической ответственности за нарушение фармацевтического законодательства и оснований ее применения. Материалы и методы. Материалом исследования выступает современная нормативно-правовая база фармацевтического сектора отрасли здравоохранения, а также судебная практика по делам о привлечении к ответственности нарушителей фармацевтиче¬ского законодательства. В ходе работы использовали методы информационного поиска, анализа, систематизации и обобщения. Результаты. На основании анализа предложена для дальнейшей научной дискуссии и обсуждения группа субъектов юридиче¬ской ответственности в фармацевтической сфере. Выводы. Юридическая ответственность субъектов фармацевтических правоотношений является чрезвычайно важным фактором предотвращения посягательств на законные права граждан по обеспечению качественными, безопасными и доступными лекар¬ственными средствами, изделиями медицинского назначения. К основным группам субъектов юридической ответственности в фар¬мацевтической сфере правонарушений относятся фармацевтические работники; аптечные учреждения; субъекты хозяйствования, осуществляющие деятельность в фармацевтической и смежных с ней областях; должностные лица Государственной службы Украины по лекарственным средствам и контролю за наркотиками и других государственных контролирующих и правоохранительных органов. The purpose of the work is to determine the subjects of legal relations arising in the application of measures of legal liability for violation of pharmaceutical law and the grounds for its application. Materials and methods. The research material is a modern regulatory and legal framework of the pharmaceutical sector in the healthcare industry, as well as judicial practice in cases of bringing to justice the violators of pharmaceutical legislation. During the work, information retrieval, analysis, systematization and generalization methods were used. Results. On the basis of the analysis, a group of subjects of legal responsibility in the pharmaceutical field was suggested for further scientific discussion. Conclusions. The legal liability of subjects of pharmaceutical legal relations is an extremely important factor in preventing attacks on the legal rights of citizens to provide high-quality, safe and affordable drugs and medical products. The main groups of subjects of legal responsibility in the pharmaceutical sphere of offenses include pharmaceutical workers; pharmacies; business entities operating in the pharmaceutical and related fields; officials of the State Service of Ukraine on Drugs and Drug Control and other state regulatory and law enforcement agencies.
Субъекты и основания юридической ответственности в фармацевтической сфере Украины
Subjects and basis of legal responsibility in the pharmaceutical sphere of Ukraine
Keywords: юридическая ответственность; фармацевтическая деятельность; преступление; правонарушение; legal liability; pharmacy; crime; criminal behavior; юридична відповідальність; фармацевтична діяльність; злочин; правопорушення