Пошук шляхів покращення ефективності лікування підлітків із вегетативними дисфункціями - Резніченко, Юрій Григорович; Резніченко, Наталія Юріївна; Білай, Іван Михайлович; Лапа, Н. В.; Reznichenko, Yu. G.; Reznichenko, N. Yu.; Belay, I. M.; Lapa, N. V.; Резниченко, Ю. Г.; Резниченко, Н. Ю.; Белай, И. М.; Лапа, Н. В. (Київ, 2016)
Мета: покращення ефективності лікування дітей із вегетативними дисфункціями. Пацієнти і методи. Під спостереженням було 124 дитини із вегетативними дисфункціями віком 14–17 років, 56 з яких отримували додатково до базової терапії препарат «Гліцисед»®, решта (68 підлітків) — лише базову терапію. Як додаткову контрольну групу використали результати обстеження 32 здорових підлітків такого самого віку. Гліцисед® призначали по одній таблетці тричі на добу протягом двох тижнів трьома курсами одночасно з базовою терапією. Курси препарату і базової терапії повторювали на третьому та п'ятому місяцях лікування. Результати. Через шість місяців від початку комплексної терапії підлітків із вегетивною дисфункцією з включенням препарату «Гліцисед»® у них суттєво покращилася клінічна картина: зменшилася ситуативна тривожність, невротизація, депресія, нормалізувалися співвідношення між симпатоадреналовою, вагоінсулярною і гіпоталамо+гіпофізарно+наднирниковою системами. Висновки. У підлітків із синдромом вегетативної дисфункції відзначається погіршання якості життя, психогенного стану, функціонування симпатоадреналової системи. Висока клінічна ефективність і відсутність побічних явищ при вживанні препарату «Гліцисед»® у лікуванні синдрому вегетативної дисфункції у підлітків дозволяє рекомендувати його для широкого застосування в педіатричній та неврологічній практиці. Objective: to improve the effectiveness of treatment of adolescents with vegetative dysfunctions. Patients and methods. 124 patients aged 14–17 years with vegetative dysfunctions were examined. 56 patients received Glicised® in addition to basic therapy, others (68 adolescents) received only basic therapy. The additional control group was formed by 32 healthy adolescents aged 14–17 years. Glicised® was prescribed 1 tablet three times a day for 2 weeks. Courses of medicine were repeated on the third and fifth month of treatment. Results. After 6 months from the beginning of complex therapy of adolescents with vegetative dysfunction with the use of Glicised® the clinical course of the disease improved substantially: situational anxiety, neuroticism and depression decreased, relationship between sympathoadrenal, vagal&insular and hypothalamic-pituitary-adrenal systems normalized. Сonclusions. Worsening of life quality, psychological status, functioning of sympathoadrenal system was found in adolescents with syndrome of vegetative dysfunction. The use of Glicised® in complex therapy of patients with the syndrome of vegetative dysfunction permitts to improve the clinical course of the disease, quality of life, to reduce the increased situational anxiety, neuroticism, depression and tension of sympathoadrenal system. Цель: повышение эффективности лечения подростков с вегетативными дисфункциями. Пациенты и методы. Под наблюдением находились 124 ребенка с вегетативными дисфункциями в возрасте 14–17 лет, 56 из которых получали дополнительно к базовой терапии препарат «Глицисед»®, остальные (68 подростков) — только базовую терапию. В качестве дополнительной контрольной группы использовали результаты обследования 32 здоровых подростков такого же возраста. Глицисед® назначали по одной таблетке трижды в день на протяжении двух недель тремя курсами одновременно с базовой терапией. Курсы препарата и базовой терапии повторяли на третьем и пятом месяце лечения. Результаты. Через шесть месяцев от начала комплексной терапии подростков с вегетативной дисфункцией с включением препарата «Глицисед»® у них существенно улучшилась клиническая картина: уменьшилась ситуативная тревожность, невротизация, депрессия, нормализовались соотношения между симпатоадреналовой, вагоинсулярной и гипоталамо+гипофизарно+надпочечниковой системами. Выводы. У подростков с синдромом вегетативной дисфункции определяется ухудшение качества жизни, психогенного состояния, функционирования симпатоадреналовой системы. Высокая клиническая эффективность и отсутствие побочных явлений при употреблении препарата «Глицисед»® в лечении синдрома вегетативной дисфункции у подростков позволяет рекомендовать его к широкому применению в педиатрической и неврологической практике.
Searching for ways to improve the effectiveness of treatment of adolescents with vegetative dysfunction
Поиск путей улучшения эффективности лечения подростков с вегетативными дисфункциями
Keywords: синдром вегетативної дисфункції; підлітки; лікування; Гліцисед®; vegetative dysfunction syndrome; adolescents; treatment; Glicised®; синдром вегетативной дисфункции; подростки; лечение; Глицисед®