Залежність показників гіпертрофії лівого шлуночка у хворих на артеріальну гіпертензію від поліморфізмів Arg389Gly гена β1-адренорецепторів та Т393С гена α-субодиниці G-білка - Дудченко, І. О.; Дудченко, И. А.; Dudchenko, I. О. (ЗДМУ, 2014)
Гіпертрофія лівого шлуночка є незалежним фактором ризику розвитку серцево-судинних ускладнень. З кожним роком з’являється все більше публікацій щодо генетичної детермінованості її розвитку. З метою визначення залежності показників гіпертрофії лівого шлуночка від поліморфізмів Arg389Gly гена β1-адренорецепторів (ADRβ1) та T393C гена α-субодиниці G-білка (GNAS1) у 166 хворих на артеріальну гіпертензію здійснили ехокардіографічне дослідження та полімеразну ланцюгову реакцію. Виявили, що у чоловіків, які є носіями генотипу Т393Т, відзначають вищі показники маси міокарда лівого шлуночка та індексу маси міокарда лівого шлуночка у порівняні з носіями генотипу Т393С і С393С гена GNAS1. Однак немає залежності цих показників від поліморфізму Arg389Gly гена ADRβ1. Гипертрофия левого желудочка – независимый фактор риска развития сердечно-сосудистых осложнений. С каждым годом появляется все больше публикаций о генетической детерминированности ее развития. С целью определения зависимости показателей гипертрофии левого желудочка от полиморфизмов Arg389Gly гена β1-адренорецепторов (ADRβ1) и T393C гена α-субъединицы G-белка (GNAS1) у 166 больных артериальной гипертензией проведены эхокардиографическое исследование и полимеразная цепная реакция. Установлено, что у мужчин-носителей генотипа Т393Т отмечают более высокие показатели массы миокарда левого желудочка и индекса массы миокарда левого желудочка по сравнению с носителями генотипа Т393С и С393С гена GNAS1. В то же время не отмечена зависимость данных показателей от полиморфизма Arg389Gly гена ADRβ1. Aim. Left ventricular hypertrophy (LVH) is an independent risk factor for cardiovascular complications. Every year the number of publications written concerning the genetic determinism of its progression is increasing. To determine the dependence of LVH on Arg389Gly polymorphisms of β1-adrenoceptor gene (ADRβ1) and T393C of α-subunit of G-protein gene (GNAS1) the echocardiography and polymerase chain reaction were performed in 166 patients with hypertension. Methods and results. It was found that in men, who had T393T genotype, higher levels of left ventricular myocardium mass and index of left ventricular myocardium mass were observed comparing to patients with T393C and C393C genotype of GNAS1 gene. Conclusion. The dependence of these parameters on Arg389Gly polymorphism of ADRβ1 gene was not found.
Зависимость показателей гипертрофии левого желудочка у больных артериальной гипертензией от полиморфизмов Arg389Gly гена β1-адренорецепторов и T393C гена α-субъединицы G-белка
Dependence of the index of left ventricular hypertrophy in hypertensive patients on Arg389Gly polymorphism of β1-adrenoceptor gene and T393C of α-subunit of G-protein gene
Keywords: гіпертрофія лівого шлуночка; поліморфізм генів; β1-адренорецептори; G-білок; гипертрофия левого желудочка; полиморфизм генов; β1-адренорецепторы; G-белок; Left Ventricular Hypertrophy; Genetic Polymorphism; Beta Adrenergic Receptors; G-protein