Сучасні біоетичні аспекти і міжнародне право - Лур'є, Костянтин Ігорович; Лурье, К. И.; Lurie, K. I. (Полтава, 2017)
У статті відображені тенденції прогресу новітніх напрямів сучасної медицини, таких як генетика та генна інженерія, реаніматологія та трансплантологія, що обумовлює появу нових біотичних проблем. Однак, не всі проблеми можливо пояснити та вирішити в межах лікарської етики та деонтології. Звертається увага на недостатню, а іноді відсутню юридичну регламентацію в питаннях межі та імперативності міжнародно-правових стандартів і державно-національних актів, які стосуються біоетичних аспектів. Наступним етапом дослідження є моніторинг процесу формування і становлення національних юридичних стандартів в сфері біоетики та їх збалансованості з положеннями міжнародного права. В статье отражены тенденции прогресса новейших направлений современной медицины, таких как генетика и генная инженерия, реаниматология и трансплантология, что обуславливает появление новых биоэтических проблем. Однако не все проблемы можно объяснить и решить в рамках врачебной этики и деонтологии. Обращается внимание на недостаточную, а иногда отсутствующую юридическую регламентацию в вопросах границ и императивности международно-правовых стандартов и национальных государственных законодательных актов, касающихся биоэтических аспектов. Следующим этапом исследования является мониторинг процесса формирования и становления национальных юридических стандартов в сфере биоэтики и их сбалансированность с положениями международного права. This article focuses on the latest trends in some new fields of modern medicine, including genetics and genetic engineering, critical care medicine and transplantation that lead to the emergence of new bioethical issues. However, not all problems can be explained and resolved within the framework of medical ethics and deontology. The attention is paid to the fact that sometimes there is an insufficiency or lack of legal regulations in matters of borders and the imperative implementation of international legal standards into the frames of national legislation related to bioethical issues. The next research stage is monitoring process of the development and establishment of national legal standards in the field of bioethics and its balance with the international law.
Современные биоэтические аспекты и международное право
Modern bioethical aspects and international law
Keywords: біоетика; міжнародне право; конвенція; Європейський суд з прав людини; биоэтика; международное право; конвенция; Европейский суд по правам человека; bioethics; international law; convention; the European Court of Human Rights