Стан системи глутатіону у гемолізаті еритроцитів хворих на хронічну ішемію мозку - Демченко, Аліна Вікторівна; Демченко, А. В.; Demchenko, A. V. (Східно-європейський неврологічний журнал, 2016)
Мета роботи – вивчити систему глутатіону (рівень відновленого глутатіону та активність глутатіонзалежних ферментів) у гемолізаті еритроцитів хворих на хронічну ішемію мозку (ХІМ). Обстежено 287 пацієнтів на ХІМ та 50 здорових осіб без ознак цереброваскулярного захворювання, з використанням клініко-нейропсихологічних, лабораторних та інструментальних методів дослідження. Встановлено достовірне зниження концентрації відновленого глутатіону, зниження активності глутатіонредуктази і глутатіонпероксидази та підвищення активності глутатіонтрансферази у гемолізаті еритроцитів хворих на ХІМ порівняно з аналогічними показниками у здорових осіб. Виявлено негативний кореляційний зв’язок між рівнем відновленого глутатіону та віком пацієнтів (r=-0,34, р<0,0001), стадією дисциркуляторної енцефалопатії (ДЕ) (r=-0,50, р<0,0001), товщиною комплексу інтима-медіа сонних артерій (r=-0,29, р=0,009), рівнем гомоцистеїну (r=-0,81, р<0,0001), а також рівнем глутатіонпероксидази та стадією ДЕ (r=-0,39, р<0,0001), рівнем гомоцистеїну (r=-0,60, р<0,0001). Цель работы – изучить систему глутатиона (уровень восстановленного глутатиона и активность глутатионзависимых ферментов) в гемолизате эритроцитов больных с хронической ишемией мозга (ХИМ). Обследовано 287 пациентов с ХИМ и 50 здоровых лиц без признаков цереброваскулярного заболевания, с использованием клинико-нейропсихологических, лабораторных и инструментальных методов исследования. Установлено достоверное снижение концентрации восстановленного глутатиона, снижение активности глутатионредуктазы и глутатионпероксидазы и повышение активности глутатионтрансферазы в гемолизате эритроцитов больных с ХИМ в сравнении с аналогичными показателями здоровых лиц. Выявлена отрицательная корреляционная связь между уровнем восстановленного глутатиона и возрастом пациентов (r=-0,34, р<0,0001), стадией дисциркуляторной энцефалопатии (ДЭ) (r=-0,50, р<0,0001), толщиной комплекса интима-медиа сонных артерий (r=-0,29, р=0,009), уровнем гомоцистеина (r=-0,81, р<0,0001), а также уровнем глутатионпероксидазы и стадией ДЭ (r=-0,39, р<0,0001), уровнем гомоцистеина (r=-0,60, р<0,0001). The purpose of the work is to study a glutathione system (level of reduced glutathione and activity of glutathione-dependent enzymes) in a hemolysate of erythrocytes among the patients with chronic cerebral ischemia (CCI). It was examined 287 patients with CCI and 50 healthy people without any signs of cerebrovascular disease using clinical and neuropsychological, laboratory and instrumental methods of investigation. It was established a significant decrease of the reduced glutathione concentration, the decrease of glutathione reductase and glutathione peroxidase and the increase of glutathione transferase activity in a hemolysate of erythrocytes among the patients with chronic cerebral ischemia in comparison with these rates among healthy people. It was established a negative correlated connection between the level of the reduced glutathione, the age of the patients (r=-0,34, р<0,0001), the stage of discirculatory encephalopathy (DE) (r=-0,50, р<0,0001), intima media complex thickness of carotid arteries (r=-0,29, р=0,009), the level of homocysteine (r=-0,81, р<0,0001) and also the level of glutathione peroxidase, the stage of DE (r=-0,39, р<0,0001) and homocysteine level (r=-0,60, р<0,0001). Key words: discirculatory encephalopathy, reduced glutathione, glutathione reductase, glutathione peroxidase and glutathione transferase.
Состояние системы глутатиона в гемолизате эритроцитов больных с хронической ишемией мозга
Glutathione system state in a hemolysate of erythrocytes among the patients with chronic cerebral ischemia
Keywords: дисциркуляторна енцефалопатія; відновлений глутатіон; глутатіонредуктаза; глутатіонпероксидаза; глутатіонтрансфераза; дисциркуляторная энцефалопатия; восстановленный глутатион; глутатионредуктаза; глутатионпероксидаза; глутатионтрансфераза; discirculatory encephalopathy; reduced glutathione; glutathione reductase; glutathione peroxidase and glutathione transferase