Сучасні уявлення про множинну лікарську стійкість, а також новітні маркери раку молочної залози - Сергєєва, Н. С.; Санкін, Ю. Ю.; Ніколайчук, В. С.; Богатчук, А. О.; Шпиленко, Олег Федорович; Shpylenko, O. F. (My University, 2016)
Рак молочної залози (РМЗ) - одне з найпоширеніших онкологічних захворювань жінок України. В цьому огляді представлено сучасні розуміння по молекулярні механізми множинної лікарської стійкості (МЛС), а також про деякі нові біологічні прогностичні маркери РМЗ. Розбираються дані, що показу¬ють, що транспортні протеїни родини АВС (АВС-транспортери) впливають на пухлинну прогресію не тільки шляхом індукції лікарської стійкості клітин, але і в зв'язку з їх участю в експресії ознак малігнізації. Серед нових прогностичних маркерів МЛУ РМЗ обговорюються серин-треонінових фосфатаз 2А, рецепторна протеїнкіназа PTK7, фасцин – протеїн, що сприяє зв'язуванню ниток актину в пучки, багатофункціональний протеїн YB-1. Обговорюються перспективи досліджень МЛУ при РМЗ. Breast cancer (BC) is the most common cancer among women in Ukraine. The new data concerning molecular mechanisms of MDR will be presented in this review. The recent data concerning some new biological prognostic markers will be also discussed. There are data showing that transporters of ABC family (ABC transporters) influence tumor progression not only by MDR induction but also by the influence on the traits of malignancy in tumor cells. Protein phosphatase 2A (PP2A, serine/threonine phosphatase), PTK7 (protein tyrosine kinase 7). fascin (an actin bundling cytoskeletal protein) multifunctional YB-1 protein will considered as new BC prognostic markers. The perspectives of MDR studies will be discussed as well.
The modern understanding of the multi-drug resistance, as well as new markers of breast cancer
Keywords: рак молочної залози; прогресія пухлин; множинна лікарська стійкість; біологічні маркери пухлини; транспортні білки родини АВС; breast cancer; tumor progression; multidrug resistance; biological tumor markers; transporters of ABC family