Фармакологія. Лікарські засоби, що впливають на функції виконавчих органів та систем. Хіміотерапевтичні лікарські засоби. VI семестр : практикум для студ.-ін. громадян - Тржецинський, Сергій Дмитрович; Гречана, Олена Володимирівна; Носуленко, Інна Степанівна; Кініченко, Анна Олександрівна; Цикало, Тетяна Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Практикум розроблено для аудиторної та самостійної роботи студентів. Посібник складений згідно з робочою програмою для студентів 3 курсу фармацевтичних факультетів з дисципліни "Фармакологія". У даній роботі наведені основні групи лікарських засобів, які впливають на функції виконавчих органів і систем, обмін речовин та імунітет, хіміотерапевтичні лікарські засоби. На кожне заняття представлені теоретичні питання для самопідготовки, домашнє завдання з рецептури та тести для самоконтролю. Перевидання посібника обумовлено переробкою, розширенням і доповненням новими препаратами: представлені нові антигіпертензивні лікарські засоби, антиагреганти. Істотно перероблено і розширено матеріал про протиалергійні засоби та препарати, що впливають на імунітет. Перероблені теми та розширений перелік антибіотиків, похідних фторхінолонів і противірусних засобів. Додані нові сучасні схеми механізмів дії окремих груп лікарських засобів, які доповнені новими сучасними препаратами. Також додано тестові завдання на англійській мові в підсумкових заняттях для самоконтролю. Навчальний посібник містить методичні розробки до практичних занять і 3 змістовних модулів, присвячених 3 розділам: 1 - Фармакологія засобів, що впливають на функцію органів і систем; 2 - Фармакологія засобів, що впливають на процеси обміну речовин і функцій внутрішніх органів; 3 - Протимікробні, противірусні та протипаразитарні лікарські засоби. Студенти знайомляться з видами і принципами симптоматичної, патогенетичної і етіотропної терапії.