Моноанастомозне шунтування шлунка у хворих на морбідне ожиріння - Клименко, Андрій Володимирович; Ніколаєв, М. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Морбідне ожиріння та супутні йому захворювання є однією з важливих проблем сучасної охорони здоров'я країн різного рівня економічного розвитку. Ускладненнями (захворюваннями), асоційованими з ожирінням і його негативними наслідками є: ЦД 2 типу, ІХС, недостатність кровообігу, артеріальна гіпертензія, остеоартрози, злоякісні пухлини. Одна з галузей хірургії, що займається лікуванням ожиріння - баріатрія.. Актуальним залишається питання вибору шунтуючої операції у хворих з морбідним ожирінням Мета дослідження. Оцінка результатів міні-шлункового шунтування шлунка у модифікації клініки у хворих на морбідне ожиріння Матеріали і методи. З 2014 по 2019 р. на базі клінік: ТОВ «ВІТАЦЕНТР», ТОВ «ВІЗУС» та ЗОКЛ було виконано 42 баріатричні операції з приводу морбідного ожиріння. Всі пацієнти були розділені на 3 групи: перша група - хворі, яким виконана поздовжня резекція шлунка (19 пацієнтів), друга група – шлункове шунтування (12 пацієнтів), третя (основна) - міні-шлункове шунтування у модифікації клініки (ММШШ). (11 пацієнтів). Проведено аналіз основної групи. Усі пацієнти були жіночої статі(100%). Вік хворих коливався від 29 до 56 років, в середньому – 41,1 ± 10,1 років. Індекс маси тіла (кг/м2) від 35,0 до 57,0. Середній ІМТ: 41,7± 6,7 В усіх хворих (100%) діагностовані супутні захворювання: дисліпідемія, гіпертонічна хвороба та інсулінорезистентність та їх поєднання. Хворим проводились лабораторні та інструментальні обстежання у повному обсязі. У 2 пацієнтів (18,1%) проводилися симультанні втручання: лапароскопічна холецистектомія у хворого з діагностованою жовчо-кам’яною хворобою, та задня крурорафія у хворого з діагностованою килою СОД. Одному пацієнту у 2012 році виконувалася поздовжня резекція шлунка. ІМТ перед першою операцією 50,9 кг/м2 , відбувся рецидив набору ваги і перед другою операцією ІМТ склав 36,8 кг/м2. Середня тривалість операції склала 169 хвилин (від 120 хвилин до 240 хвилин). Активізація хворих проводилась у першу добу за методикою «fast track». Середня тривалість ліжко-днів склала 8,1(± 2,1), (від 4 до 12 днів). До операції у пацієнтів середній ІМТ склав 41,40 ± 5,70 кг/м2. Виявлено, що зниження ваги найбільш активно відбувалося в перші 3 місяці після операції, середній ІМТ склав 32,3 ± 0,39 кг/м2.
Keywords: тези доповідей