Синтез та властивості S-похідних 4-аміно-5-(5-R-піразол-3-іл)-1,2,4-триазол-3-тіолу та продуктів їх хімічних перетворень - Федотов, Сергій Олегович; Fedotov, S. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Дисертаційна робота присвячена комплексному дослідженню практично значимих методів синтезу біоактивних сполук в ряду S-похідних 4-аміно-5-(5-R-піразол-3-іл)-1,2,4-триазол-3-тіолу і продуктів їх хімічної трансформації, а також стратегії пошуку біологічно активних агентів з потенційною протимікробною, протигрибковою, протизапальною, антиоксидантною активністю, встановленню певних закономірностей «структура-біологічна дія», виявленню оптимальних напрямів хімічної модифікації з метою підвищення фармакологічних характеристик та подальшим рекомендаціям щодо сполук, які можуть бути кандидатами для створення біологічно активної субстанції. Вагоме значення цієї роботи полягає в тому, що вона розширює можливості та створює додаткові перспективи для подальших досліджень у сфері розробки потенційних лікарських препаратів. Інноваційні знання, одержанні в ході виконання дисертаційного дослідження, можуть стати цінним внеском у розвиток сучасної медицини та фармації. The dissertation is devoted to a comprehensive study of practically significant methods for the synthesis of bioactive compounds in a number of S-derivatives of 4-amino-5-(5-R-pyrazol-3-yl)-1,2,4-triazole-3-thiol and their chemical transformation products, as well as strategies for finding biologically active agents with potential antimicrobial, antifungal, anti-inflammatory, antioxidant activity, establishing certain regularities "structure-biological action", identifying optimal directions of chemical modification in order to improve pharmacological characteristics and further recommendations about connections, which can be candidates for creating a biologically active substance. The significant importance of this work is that it expands opportunities and creates additional prospects for further research in the development of potential drugs. Innovative knowledge gained in the course of dissertation research can become a valuable contribution to the development of modern medicine and pharmacy.
Synthesis and properties of S-derivatives of 4-amino-5-(5-R-pyrazol-3-yl)-1,2,4-triazole-3-thiol and products of their chemical transformations
Keywords: 1,2,4-триазол; піразол; синтез; фізико-хімічні властивості; біологічна активність; молекулярний докінг; антиоксидантна активність; протимікробна активність; аналгетична активність; 1,2,4-triazole; pyrazole; synthesis; physico-chemical properties; biological activity; molecular docking; antioxidant activity; antimicrobial activity; analgesic activity