Тактика підготовки ендометрія у пацієнток в програмі ДРТ для підвищення ефективності - Авраменко, Наталія Вікторівна; Чиж, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Безпліддя – це серйозна медико-соціальна і економічна проблема сучасного суспільства. Актуальність її визначається в першу чергу високою поширеністю. Зокрема, відомо, що в економічно розвинених країнах як мінімум 20% населення має проблеми з настанням вагітності. На сьогоднішній день дуже актуальним стає поліпшення ефективності методів лікування безпліддя. Мета дослідження – покращити ефективність методів ДРТ у пацієнток з патологією ендометрію. Матеріали та методи: У групу спостереження включені 112 пацієнтки для додаткового обстеження. З урахуванням виявленої патології 92 пацієнтки (основна група) були розділені на 4 підгрупи: 23 пацієнтки – з ознаками хронічного эндометрита; хворі з наявністю цервікальних антіспермальних антітіл 12 пацієнток – з порушенням експресії стероїдних рецепторів 27 пацієнток – з патологією ендометрія 30 пацієнток – з поєднанням запальних і гіперпластичних процесів в ендометрії. 20 пацієнток – без виявленої патології ендометрія склали контрольну групу. Статистичний аналіз проводили з використанням загальноприйнятих методів медичної статистики за допомогою програмних систем Microsoft Exel та Biostat. При розподілі, близькому до нормального, оцінку статистичної значущості здійснювали за t-критерієм Стьюдента. Відмінності приймалися як достовірні при рівні значущості 0,05.
Keywords: тези доповідей