Дослідження якісного складу та кількісного вмісту деяких груп біологічно активних речовин у дієтичних добавках з екстрактом листя зеленого чаю - Маслов, О. Ю.; Колісник, С. В.; Гречана, Олена Володимирівна; Сербін, А. Г.; Maslov, O. Yu.; Kolisnyk, S. V.; Hrechana, O. V.; Serbin, A. H.; Маслов, А. Ю.; Колесник, С. В.; Гречаная, Е. В.; Сербин, А. Г. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Останнім часом визначають високий попит населення на дієтичні добавки, що мають антиоксидантну активність. Передусім це дієтичні добавки з екстрактом листя зеленого чаю, бо він містить катехіни в доволі великій кількості. За чинним законодавством України не передбачено встановлення якісного складу та кількісного вмісту біологічно активних речовин у дієтичних добавках, що певним чином впливає на якість і безпечність вживання цих продуктів. Мета роботи – визначення якісного складу та кількісного вмісту деяких груп біологічно активних речовин (БАР) у дієтичних добавках з екстрактом листя зеленого чаю. Матеріали та методи. Для дослідження обрали три дієтичні добавки різних фірм-виробників: «Green Tea Extract», «Екстракт зеленого чаю», «Зелений чай». Якісний аналіз виконали методом тонкошарової хроматографії, для кількісного визначення використовували спектрофотометрію в УФ-області. Результати. У дієтичних добавках, що дослідили, встановили наявність катехінів, кофеїн виявили тільки у слідових кількостях. Сумарний вміст катехінів становить 146,80 ± 1,36 мг, 79,00 ± 0,88 мг, 28,00 ± 0,75 мг, а після перерахунку на екстракт зеленого чаю, що заявлений в дієтичних добавках, – 146,0 %, 39,5 %, 89,6 % для дієтичних добавок «Greеn Tea Extract», «Екстракт зеленого чаю», «Зелений чай» відповідно. Висновки. Виконали якісний і кількісний аналіз деяких груп БАР трьох дієтичних добавок з екстрактом листя зеленого чаю. Встановили, що дієтичні добавки «Greеn Tea Extract» і «Зелений чай» відповідають вимогам Фармакопеї США 38 за вмістом катехінів. За результатами дослідження зробили висновок, що проблема відповідності біологічно активних добавок є актуальною, необхідне введення нормативної документації на виявлення та визначення біологічно активних речовин у дієтичних добавках.

Recently, there has been a high demand from the population for dietary supplements that have antioxidant activity. First of all, these are dietary supplements with green tea leaf extract, because green tea contains catechins in a fairly high amount. Nowadays, according to the current legislation of Ukraine the qualitative composition and quantitative content of biologically active substances in dietary supplements are not established, which to a certain extent affects the quality and safety of these products. The aim of the study was to determine the qualitative composition and quantitative content of some groups of BAS in dietary supplements with green tea leaf extract. Materials and methods. Three dietary supplements from different manufacturers “Green Tea Extract”, “Green Tea Extract”, “Green Tea” were chosen for the study. Qualitative analysis was performed by thin layer chromatography, for quantification spectrophotometry in the UV-region was used. Results. The presence of catechins was found in the studied dietary supplements, caffeine was found only in trace amounts. The total content of catechins is 146.80 ± 1.36 mg, 79.00 ± 0.88 mg, 28.00 ± 0.75 mg, and in terms of green tea extract, which is stated in dietary supplements – 146.0 %, 39.5 %, 89.6 % for dietary supplements “Green Tea Extract”, “Green Tea Extract”, “Green Tea”, respectively. Conclusions. Qualitative and quantitative analysis of some groups of BAS of three dietary supplements with green tea leaf extract was performed. It was found that dietary supplements “Green Tea Extract” and “Green Tea” meet the requirements of the US Pharmacopoeia 38 in terms of catechins. Based on the study, it can be concluded that the problem of compliance with dietary supplements is relevant today and requires the introduction of regulatory documentation for the detection and determination of biologically active substances in dietary supplements.

В последнее время отмечают высокий спрос населения на диетические добавки, обладающие антиоксидантной активностью. Прежде всего это диетические добавки с экстрактом листьев зеленого чая, так как катехины содержатся в зеленом чае в достаточно большом количестве. По действующему законодательству Украины не предусмотрено определение качественного состава и количественного содержания биологически активных веществ в диетических добавках, что в определенной степени влияет на качество и безопасность употребления этих продуктов. Цель работы – определение качественного состава и количественного содержания некоторых групп биологически активных веществ (БАВ) в диетических добавках с экстрактом листьев зеленого чая. Материалы и методы. Для исследования взяты три диетические добавки различных фирм-производителей: «Green Tea Extract», «Экстракт зеленого чая», «Зеленый чай». Качественный анализ проводили методом тонкослойной хроматографии, для количественного определения использовали спектрофотометрию в УФ-области. Результаты. В исследуемых диетических добавках установлено наличие катехинов, кофеин определен только в следовых количествах. Суммарное содержание катехинов составляет 146,80 ± 1,36 мг, 79,00 ± 0,88 мг, 28,00 ± 0,75 мг, а при пересчете на экстракт зеленого чая, заявленный в диетических добавках, – 146,0 %, 39,5 %, 89,6 % для добавок «Greеn Tea Extract», «Экстракт зеленого чая», «Зеленый чай» соответственно. Выводы. Проведен качественный и количественный анализ некоторых групп БАВ трех диетических добавок, содержащих экстракт листьев зеленого чая. Установлено, что диетические добавки «Greеn Tea Extract» и «Зеленый чай» соответствуют требованиям Фармакопеи США 38 по содержанию катехинов. В результате исследования сделан вывод, что проблема соответствия диетических добавок актуальна, необходимо введение нормативной документации для определения биологически активных веществ в диетических добавках.
Study of the qualitative composition and quantitative content of some groups of BAS in dietary supplements with green tea leaf extract
Исследование качественного состава и количественного содержания некоторых групп биологически активных соединений в диетических добавках с экстрактом листьев зеленого чая
Гречана О. В. - ORCID ID: 0000-0002-1756-6372
Keywords: спектрофотометрія; дієтичні добавки; кофеїн; катехіни; тонкошарова хроматографія; spectrophotometry; food additives; caffeine; catechin; thin layer cromatography; спектрофотометрия; диетические добавки; кофеин; катехины; тонкослойная хроматография