Аналіз ринку протизаплідних лікарських засобів у контексті фармацевтичної безпеки - Маганова, Тамара Валеріївна; Ткаченко, Наталя Олександрівна; Mahanova, T. V.; Tkachenko, N. О.; Маганова, Т. В.; Ткаченко, Н. А. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
У парадигмі вітальної та фармацевтичної безпеки загострюються питання розроблення та ухвалення стратегічних і тактичних управлінських рішень щодо системи забезпечення ліками, зокрема й тих, що стосуються фертильного здоров’я жінок. Мета роботи – дослідження ринку протизаплідних лікарських засобів (ПЛЗ) з подальшим формуванням масиву для ухвалення раціональних рішень щодо забезпечення контрацептивними засобами жінок дітородного віку Матеріали та методи. Матеріали дослідження – інформаційно-пошукова система Компендіум, Державний реєстр лікарських засобів України, база даних Нормативно-директивні документи МОЗ України, інтернет-ресурс з пошуку ліків в аптеках України Tabletki.ua. Використали порівняльний, аналітичний, графічний методи, контент-аналіз, метод маркетингового дослідження. Результати. Здійснили комплексне маркетингове оцінювання фармацевтичного ринку ПЛЗ України. Розглянули головні харак¬теристики асортименту ПЛЗ: повноту, глибину, ширину. Визначили сегментацію ринку за лікарськими формами, виробниками. Встановили коефіцієнти рівня монополізації ринку та оновлення асортименту. Висновки. На підставі аналізу фармацевтичного ринку ПЛЗ сформували інформаційний масив сучасного арсеналу контрацептивних лікарських засобів: 29,7 % – монокомпонентні, 69,3 % – комплексні засоби. В асортименті переважають ПЛЗ, що містять дроспіренон + етинілестрадіол, і лікарські засоби екстреної контрацепції з левоноргестрелом. Аналіз сегментації за лікарськими формами виявив суттєве домінування таблетованих ПЛЗ, що становлять 84,4 % усього асортименту. Майже відсутні трансдермальні, маткові, вагінальні терапевтичні системи. На ринку ПЛЗ зовсім не представлені підшкірні імпланти та аерозольні форми контрацептивів. Встановили, що 96,1 % ринку сформовано закордонними виробниками, українські фірми-виробники становлять тільки 3,9 % ринку. Індекс монополізації ринку, який розрахували, вказує на олігополістичні тенденції ринкових відносин, а індекс повноти асортименту (66,67 %) – на можливі напрями розширення товарного асортименту для підвищення загального рівня задоволення потреби жінок у ПЛЗ. У результаті ретроспективного аналізу розрахували коефіцієнт оновлення за період 2005–2019 рр. Встановили, що після 2015 р. оновлення асортименту знизилося на 13,9 % внаслідок зникнення з українського ринку ПЛЗ декількох підгруп. The issues of development and making strategic and tactical managerial decisions are exacerbated in the drug supply system of the vital and pharmaceutical safety paradigm. Particularly those issues, which are related to the women’s fertile health. Objective. Research of contraceptive drugs (CD) market, formation array for rational decision making of contraception of women in childbearing age. Materials and methods. As researching materials have been used the information retrieval system Compendium, the State Register of Medicines of Ukraine, the database of Normative and Directive Documents of the Ministry of Health of Ukraine, the Internet resource of searching for drugs in Ukrainian drug store Tabletki.ua. Comparative, analytical, graphic methods, content analysis, and marketing research methods have been used. Results. A comprehensive marketing assessment of the Ukrainian CD market has been carried out. The main characteristics of CD assortment have been considered: completeness, depth, width. The market segmentation by dosage forms and manufacturers have been determined. The coefficients of the market monopolization level and assortment renewal have been established. Conclusions. Modern CD arsenal represented by 29.7 % of monocomponent and by 69.3 % of complex drugs. CD with the composition of drospirenone + ethinyl estradiol and emergency CD with levonorgestrel prevail, among the whole assortment. Analysis of segmentation by dosage forms has shown dominance of tableted CD, which constitute of 84.4 % of the total assortment. There aren`t almost transdermal, uterine and vaginal therapeutic systems. Subcutaneous implants and aerosol forms aren`t represented on the CD market at all. It has been established that 96.1 % of the market is formed by foreign manufacturers. Ukrainian manufacturing companies occupy only 3.9 % of the market. The market monopolization index and assortment completeness index have been calculated. В парадигме витальной и фармацевтической безопасности обостряются вопросы разработки и принятия стратегических и тактических управленческих решений в системе обеспечения лекарствами, в том числе тех, которые имеют отношение к фертильному здоровью женщины. Цель работы – исследование рынка противозачаточных лекарственных средств (ПЛС) с последующим формированием массива для принятия рациональных решений по обеспечению контрацепцией женщин детородного возраста. Материалы и методы. Материалы исследования – информационно-поисковая система Компендиум, Государственный реестр лекарственных средств Украины, база данных Нормативно-директивные документы МЗ Украины, интернет-ресурс по поиску лекарств в аптеках Украины Tabletki.ua. Использовали сравнительный, аналитический, графический методы, контент-анализ, метод маркетингового исследования. Результаты. Осуществлена комплексная маркетинговая оценка фармацевтического рынка ПЛС Украины. Рассмотрены основные характеристики ассортимента ПЛС: полнота, глубина, ширина. Определена сегментация рынка по лекарственным формам и производителям. Установлены коэффициенты уровня монополизации рынка и обновления ассортимента. Выводы. На основании анализа фармацевтического рынка ПЛС сформирован информационный массив современного арсенала контрацептивных лекарственных средств: 29,7 % – монокомпонентные, 69,3 % – комплексные средства. В ассортименте преобладают ПЛС, которые содержат дроспиренон + этинилэстрадиол, и лекарственные средства экстренной контрацепции с левоноргестрелом. Анализ сегментации по лекарственным формам показал существенное доминирование таблетированных ПЛС, которые составляют 84,4 % всего ассортимента. Почти отсутствуют трансдермальные, маточные и вагинальные терапевтические системы. На рынке ПЛС совсем не представлены подкожные имплантаты и аэрозольные формы контрацептивов. Установлено, что рынок ПЛС на 96,1 % сформирован зарубежными производителями, украинские фирмы-производители занимают лишь 3,9 % рынка. Рассчитанный индекс монополизации рынка указывает на олигополистические тенденции рыночных отношений, а индекс полноты ассортимента (66,67 %) – на возможные направления расширения товарного ассортимента для повышения общего уровня удовлетворенности потребностей женщин в ПЛС. В результате ретроспективного анализа рассчитан коэффициент обновления за период 2005–2019 гг. Установлено, что после 2015 г. обновление ассортимента снизилось на 13,9 % в результате исчезновения с украинского рынка ПЛС нескольких подгрупп.
Analysis of contraceptive drugs market in the context of pharmaceutical safety
Анализ рынка противозачаточных лекарственных средств в контексте фармацевтической безопасности
Маганова Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-7008-3102; Ткаченко Н. О. - ORCID ID: 0000-0002-8566-5938.
Keywords: протизаплідні засоби; фармація; маркетинг; безпека; contraceptives; pharmacy; marketing; safety; противозачаточные средства; фармация; безопасность