Вивчення функціонального стану міокарда лівого шлуночка у пацієнтів з ішемічною хворобою серця із порушенням метаболізму гомоцистеїну та вітаміну D - Никоненко, Олександр Семенович; Никоненко, Андрій Олександрович; Чмуль, Каріна Олегівна; Молодан, О. В.; Осауленко, Вячеслав Валерійович; Nikonenko, O. S.; Nikonenko, A. О.; Chmul, K. O.; Molodan, O. V.; Osaulenko, V. V. (Асоціація серцево-судинних хірургів України, 2020)
Резюме. Захворювання серцево-судинної системи – одна з найгостріших медичних і соціальних проблем сучасного суспільства. На сьогодні встановлено, що в прогресуванні ішемічної хвороби серця (ІХС) та її ускладнень істотне значення мають підвищення рівня гомоцистеїну та гіповітаміноз D. Однак у медичних публікаціях недостатньо висвітлені питання вивчення впливу гіпергомоцистеїнемії та дефіциту вітаміну D на перебіг атеросклерозу та функціональний стан міокарда, що вимагає детальнішого вивчення цієї проблеми. Мета дослідження – вивчити функціональний стан міокарда залежно від ступеня гіпергомоцистеїнемії та гіповітамінозу D у пацієнтів з ІХС, які потребують хірургічного лікування. Матеріали та методи. У дослідженні аналізували дані 69 пацієнтів з діагнозом ІХС, яким крім визначення рівнів гомоцистеїну та вітаміну D виконували спекл-трекінг ехокардіографію (ЕхоКГ). Залежно від ступеня гіпергомоцистеїнемії та рівня вітаміну D, пацієнти були розподілені на 3 групи. Результати та обговорення. У всіх пацієнтів з ІХС методом спекл-трекінг ЕхоКГ було виявлено зниження поздовжньої та циркулярної деформації міокарда. Пацієнти з гіпергомоцистеїнемією і дефіцитом вітаміну D мали достовірно нижчі показники деформації міокарда. Порівнюючи дані звичайної ЕхоКГ було виявлено, що в пацієнтів усіх трьох груп суттєвої різниці в гемодинамічних показниках не виявлено, незважаючи на різницю рівнів гомоцистеїну та вітаміну D. Лише відзначали відмінності в пацієнтів ІІ і ІІІ груп, які полягали у зниженні фракції викиду лівого шлуночка (ФВ ЛШ) порівняно з І групою, але ФВ ЛШ була в межах референтних значень у всіх трьох групах. Висновки. Гіпергомоцистеїнемія та гіповітаміноз D є факторами ризику розвитку ІХС і асоційовані з несприятливим перебігом коронарної хвороби. Виявлено, що чим вище рівень гомоцистеїну та вираженіший дефіцит вітаміну D, то більше виражені зміни функціонального стану міокарда. Спекл-трекінг ЕхоКГ дозволяє реєструвати порушення як глобального, так і регіонального скорочувального руху міокарда при нормальних показниках гемодинаміки, що виявлені методом ЕхоКС.
Study of the Functional State of the Left Ventricular Myocardium in Patients with Coronary Artery Disease with Impaired Metabolism of Homocysteine and Vitamin D
Keywords: ішемічна хвороба серця; гомоцистеїн; вітамін D; спекл-трекінг ехокардіографія; стрейн; coronary artery disease; homocysteine; vitamin D; strain