Можливості прогнозування результату лікування нетяжкої негоспітальної пневмонії у хворих на цукровий діабет 2 типу або хронічну серцеву недостатність - Махаринська, О. С.; Іманова, Н. І.; Лебединська, М. М.; Махаринская, Е. С.; Иманова, Н. И.; Лебединская, М. Н.; Makharynska, O. S.; Imanova, N. I.; Lebedinskaya, M. M. (ЗДМУ, 2014)
Нині розроблено багато моделей прогнозування клінічного кінця негоспітальної пневмонії, однак жодна не включає дані опитувальників. З метою розробки методів прогнозування перебігу та необхідності тривалої антибактеріальної терапії негоспітальної пневмонії обстежили 82 пацієнтів, яких госпіталізували з діагнозом негоспітальна пневмонія і цукровий діабет 2 типу, і 49 хворих, у яких встановлена наявність негоспітальної пневмонії і хронічної серцевої недостатності. Використали два опитувальники: «Шкала оцінки негоспітальної пневмонії» і CapSym-12. За допомогою логістичної регресії встановили вибірку статистично важливих показників опитувальників, прогностичну можливість котрих використали для оцінювання стану здоров’я і динаміки симптомів негоспітальної пневмонії. Аналіз динаміки показників опитувальників і обчислення прогностичного рівняння дає змогу передбачити вірогідність збільшення строку перебування в лікувальному закладі, тривалості антибактеріальної терапії у пацієнтів із негоспітальною пневмонією і супутньою патологією, а також корегувати лікування і впровадити індивідуальний підхід до кожного хворого. На сегодня разработано много моделей прогнозирования клинического исхода негоспитальной пневмонии, но ни одна не включает данные опросников. С целью разработки методов прогнозирования течения и необходимости длительной антибактериальной терапии негоспитальной пневмонии обследовали 82 пациента, которых госпитализировали с диагнозом негоспитальная пневмония и сахарный диабет 2 типа, и 49 больных, у которых определили наличие негоспитальной пневмонии и хронической сердечной недостаточности. Использовали два опросника: «Шкала оценки внебольничной пневмонии» и CapSym-12. С помощью логистической регрессии установили выборку статистически важных показателей опросников, прогностическую возможность которых использовали для оценки состояния здоровья и динамики симптомов внебольничной пневмонии. Анализ динамики показателей опросников и вычисление прогностического уравнения позволяет предусмотреть вероятность увеличения срока пребывания в лечебном заведении, продления антибактериальной терапии у пациентов с негоспитальной пневмонией и сопутствующей патологией, а также корригировать лечение и внедрить индивидуальный подход к каждому больному. Aim. Сommunity-acquired pneumonia is life-threatening disease with level of fatal events in hospitals within 12-36 %. In turn, presence of congestive heart failure or type 2 diabetes increases the risk of adverse outcomes in patients with community-acquired pneumonia. Methods and results. In the modern world’s literature there are many models predicting clinical outcomes of community-acquired pneumonia, but none of them includes questionnaires data for such patients. In our study, we used two questionnaires: «The scale of assessment communityacquired pneumonia» R. el Moussaoui and CapSym-12. Сonclusion. Using logistic regression, we have found statistically signifi cant indices sample questionnaires prognostic opportunities which were used in this study to assess the health and dynamics of symptoms of community-acquired pneumonia and that allows us to predict the outcome community-acquired pneumonia.
Возможности прогнозирования результата лечения нетяжелой внебольничной пневмонии у больных с сахарным диабетом 2 типа или хронической сердечной недостаточностью
Possibilities of predicting of the non-severe community-acquired pneumonia outcomes in patients with type 2 diabetes mellitus or chronic heart failure
Keywords: негоспітальна пневмонія; прогностичне рівняння; опитувальник; результат лікування; внебольничная пневмония; прогностическое уравнение; опросник; результат лечения; Pneumonia; Pridiction; Questionaires; Treatment Outcome