Динаміка показників вуглеводного та ліпідного обмінів у хворих на постінфарктний кардіосклероз, цукровий діабет 2 типу й ожиріння через 6 місяців і 1 рік після реваскуляризації міокарда - Кравчун, П. П.; Kravchun, P. P. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Основними стратегіями лікування гострого коронарного синдрому є консервативна терапія та реперфузійні методики – тромболітична терапія та перкутанне коронарне втручання. З метою оцінювання показників вуглеводного та ліпідного обмінів у хворих на постінфарктний кардіосклероз, цукровий діабет 2 типу й ожиріння через 6 місяців і 1 рік після реваскуляризації міокарда обстежили 58 хворих, яким призначили тромболітичну терапію, та 32 пацієнтів, яким здійснили перкутанне коронарне втручання. Рівень глюкози визначили глюкозооксидантним, інсуліну – імуноферментним методом, а показники ліпідного профілю – за стандартною біохімічною методикою. Виявили позитивну динаміку показників вуглеводного та ліпідного обмінів: зниження рівнів глюкози, інсуліну, загального холестерину, холестерину ліпопротеїдів низької та дуже низької щільності, триглiцеридів і підвищення холестерину ліпопротеїдів високої щільності через 6 місяців і 1 рік після реперфузійної терапії. Як через 6 місяців, так і через 1 рік після реваскуляризації міокарда вірогідних відмінностей показників вуглеводного та ліпідного обмінів у хворих залежно від типу реперфузійної терапії не встановили. Це свідчить, що порівняльний аналіз режимів реваскуляризації міокарда не виявив переваги жодного з них. Основными стратегиями лечения острого коронарного синдрома являются консервативная терапия и реперфузионные методики – тромболитическая терапия и перкутанное коронарное вмешательство. С целью оценки показателей углеводного и липидного обмена у больных постинфарктным кардиосклерозом, сахарным диабетом 2 типа и ожирением через 6 месяцев и 1 год после реваскуляризации миокарда обследовали 58 больных, которым назначена тромболитическая терапия, и 32 пациентов, которым проведено перкутанное коронарное вмешательство. Уровень глюкозы определили глюкозооксидантным, инсулина – иммуноферментным методом, а показатели липидного профиля – согласно стандартной биохимической методике. Установили положительную динамику показателей углеводного и липидного обменов: снижение уровня глюкозы, инсулина, общего холестерина, холестерина липопротеидов низкой и очень низкой плотности, триглицеридов и повышение холестерина липопротеидов высокой плотности через 6 месяцев и 1 год после реперфузионной терапии. Как через 6 месяцев, так и через 1 год после реваскуляризации миокарда достоверных различий показателей углеводного и липидного обменов у больных в зависимости от типа реперфузионной терапии не установили. Это свидетельствует, что сравнительный анализ режимов реваскуляризации миокарда не показал преимущество ни одного из них. Nowadays conservative therapy and reperfusion techniques, which include thrombolytic therapy and percutaneous coronary intervention considered as the main strategies for the acute coronary syndrome treatment. Aim. To assess carbohydrate and lipid metabolism in patients with postinfarction cardiosclerosis, type 2 diabetes and obesity in 6 months and 1 year after myocardial revascularization. Methods and results. 58 patients who underwent thrombolytic therapy and 32 patients who underwent percutaneous coronary intervention were examined. Glucose level was determined by glucose oxidation method, insulin – by ELISA and lipid profi le – according to the standard biochemical methods. It was established that in patients with postinfarction cardiosclerosis, type 2 diabetes and obesity positive effect was defi ned in carbohydrate and lipid metabolism by reducing of serum glucose level, insulin, total cholesterol, low and very low-density lipoproteins, triglycerides and increasing of high density lipoproteins, cholesterol in 6 months and 1 year after reperfusion therapy. Signifi cant differences in carbohydrate and lipid metabolism in the examined patients, depending on the type of reperfusion therapy, have not been detected in 6 months and 1 year after revascularization. Conclusion. Comparative analysis of different methods of myocardial revascularization did not show any advantages of them.
Динамика показателей углеводного и липидного обмена у больных постинфарктным кардиосклерозом, сахарным диабетом 2 типа и ожирением через 6 месяцев и 1 год после реваскуляризации миокарда
Carbohydrate and lipid metabolism indices dynamic in patients with postinfarction cardiosclerosis, type 2 diabetes and obesity in 6 months and 1 year after myocardial revascularization
Keywords: інфаркт міокарда; склероз; реваскуляризація міокарда; ожиріння; цукровий діабет; инфаркт миокарда; склероз; реваскуляризация миокарда; ожирение; сахарный диабет; Myocardial Infarction; Sclerosis; Revascularization Myocardial; Obesity; Diabetes Mellitus