Фармакогностичне дослідження азуленвміщуючих рослин роду Artemisia L. флори України з метою одержання лікарських засобів протизапальної дії - Гречана, Олена Володимирівна; Grechana, O. V. (My University, 2008)
Дисертація присвячена фітохімічному та морфолого - анатомічному вивченню полинів гіркого, звичайного, австрійського. Проведено фізико - хімічне вивчення ефірних олій методом газорідинної хроматографії на мікрокапілярних колонках з мас - спектрометричним детектуванням. Ідентифіковано: у траві полину гіркого - до 56 сполук, траві полину звичайного - до 31, полину австрійського - до 43. Виділено та ідентифіковано методами УФ -, ІЧ - та ПМР - спектроскопії 14 сполук флавоноїдного походження. Вперше методом ВЕРХ ідентифіковано до 17 амінокислот, 8 з яких є незамінними. З трави усіх трьох видів рослин були виділені та ідентифіковані методами УФ-, ІЧ-, ЯМР- та ПМР- спектроскопії: хлорогенова, неохлорогенова та кофейна кислоти. У траві полину гіркого виявлена розмаринова, у траві полину звичайного - урсолова кислоти; у сировині вивчаємих видів рослин виявлено вміст вільних катехинів у період масового цвітіння. У рослинній сировині вивчаємих видів полинів встановили вміст суми каротиноїдів (у перерахунку на  - каротин), кислоти аскорбінової, та методом атомно-абсорбційної спектрометрії вміст 21 неорганічного елемента. Встановлені морфолого - анатомічні та мікродіагностичні ознаки рослинної сировини полинів гіркого, звичайного, австрійського, мітластого, кримського. Максимальні концентрації ефірної олії та азуленів відзначені в період цвітіння (серпень - вересень). Вивчено накопичення флавоноїдів у траві Artemisia absinthium L., Artemisia vulgaris L., Artemisia austriaca Jacq. за різними фазами вегетації. Вивчені бактеріостатична, мікостатична дії ефірної олії, та протизапальна - лікарських засобів з траві Artemisia absinthium L. та Artemisia austriaca Jacq. Більш активна протизапальна дія екстракційної мазі та ліофільного екстракту з траві полину австрийського пов’язано з вмістом біологічно активних поліфенолів та ефірної олії в складі лікарських засобів. Dissertation is devoted to phytochemical, morphology and anatomic study of Artemisia absinthium L., Artemisia vulgaris L., Artemisia austriaca Jacq. The physical and chemical study of etheric oils is conducted by the method of gaseoliquid chromatography on microcapillaries columns using mass - spectrometry detection. In the herbs of A. absinthium L. founded up to 56 matters, in the herbs of A. vulgaris L. - up to 31, in the herbs of A. austriaca Jacq. - up to 43; 14 matters of flavonol nature are selected and identified by the methods of UV-, IR- and PMR - spectroscopy. First by the high-efficient liquid chromatography method we studied aminoacid composition of studying plants. Content of a 21 macro- and microelements was determined in the grass of plants by the method of atomic-absorbtion spectrometry. We founded the morphology-anatomic and microdiagnostic signs of vegetable raw material of A. absinthium L., A. vulgaris L., A. austriaca Jacq. We studied accumulation of flavonoids, etheric oil and azulens in the all three types of plants in different phases of vegetation. Maximal accumulation of etheric oils and azulens is marked in the period of flowering (August - September). We studied the bacteriostatic, mycostatic and antiphlogistic effects of etheric oils and medicine remedy of all three types of studying plants.
The Pharmacognosical Investigation of the Azulencontaing Plants of Sorts Artemisia L. Species of the Ukraine Flora with the Aim to Receive the Medicine Remedy with Antiinflamation Action
Keywords: полин; ефірна олія; азулени; морфолого-анатомічне вивчення; флавоноїди; бактеріостатична дія; мікостатична дія; антифлогогенна дія; Artemisia; etheric oil; azulens; morfologic and anatomic investigation; flavonoids; bacteriostatic action; mycostatic action; antiphlogistic action