Бути чи не бути патогеном: мікробіоценоз верхніх дихальних шляхів, фізіологічне запалення та образрозпізнаючі рецептори - Камишний, Олександр Михайлович; Войтович, Олександр Васильович; Топол, Інна Олександрівна; Деген, Анна Сергіївна; Камышный, А. Н.; Войтович, А. В.; Топол, И. А.; Деген, А. С.; Kamyshniy, O. M.; Voitovich, O. V; Topol, I. O.; Degen, A. S. (My University, 2011)
Даний огляд із власними даними висвітлює питання здатності макроорганізму до адекватної відповіді на інвазію різноманітних мікроорганізмів. Традиційний погляд на індигенну або нормальну мікрофлору, як на простий симбіоз популяцій мікроорганізмів з різними біотопами організму людини останнє десятиліття значно похитнувся і не відображає її реального біологічного значення. Разом з тим відомо, що мікрофлора надзвичайно чутлива до впливу несприятливих факторів і зміни її показників можуть бути індикатором таких впливів. Основна роль у підтримці толерантності та ініціації імунної відповіді належить факторам спадкового імунітету. Аналіз походження антигену ґрунтується на розпізнаванні еволюційно високо консервативних структур, так званих мікроорганізмасоційовані молекулярні образів. В огляді розглянуто кілька гіпотез більш низького рівня сигналізації від образрозпізнаючих рецепторів в результаті їх взаємодії з мікроорганізм-асоційованими молекулярними образами коменсальної мікрофлори. Данный обзор с собственными данными освещает вопросы способности макроорганизма к адекватному ответу на инвазию разнообразных микроорганизмов. Традиционный взгляд на индигенную или нормальную микрофлору, как на простой симбиоз популяций микроорганизмов с разными биотопами организма последнее десятилетие значительно пошатнулся и не отражает ее реального биологического значения. Вместе с тем известно, что микрофлора чрезвычайно чувствительна к воздействию неблагоприятных факторов и изменения ее показателей могут быть индикатором таких воздействий. Основная роль в поддержании толерантности и инициации иммунного ответа принадлежит факторам наследственного иммунитета. Анализ происхождения антигена основан на распознавании эволюционно высоко консервативных структур, так называемых микроорганизм-ассоциированныех молекулярных образов. В обзоре рассмотрено несколько гипотез более низкого уровня сигнализации от образ-распознающих рецепторов в результате их взаимодействия с микроорганизм-ассоциированными молекулярными образами коменсальнои микрофлоры. This review own data is dedicated to ability of macroorganism to adequate response to the invasion of various microorganisms. The traditional idea of indigenous or normal microflora, as a simple symbiotic populations of microorganisms from different biotopes of the human past decade has shattered and does not reflect its real biological significance. However, the microflora is extremely sensitive to adverse factors and changes its parameters can be indicated by such influences. The main role in maintaining tolerance and initiate the immune response is the innate immune factors. Determination of antigen is based on the recognition of evolutionary highly conserved structures, called microorganism-associated molecular images. In this review present several hypotheses lower-level alarm on pattern-recognition receptors as a result of their interaction with the microorganism-associated molecular images of commensal microflora.
Быть или не быть патогеном: микробиоценоз верхних дыхательных путей, физиологическое воспаление и образраспознающие рецепторы
To be or not to be a pathogens: microbiocenosis of upper respiratory tract, physiological inflammation and pattern recognition receptors
Keywords: мікрофлора верхніх дихальних шляхів; мікробіоценоз; імунітет слизової оболонки; імунна толерантність; здорові люди; микрофлора верхних дыхательных путей; микробиоценоз; иммунитет слизистой оболочки; иммунная толерантность; здоровые люди; microflora of upper respiratory tract; microbiocenosis; mucosal immunity; immune tolerance; healthy people