Інтенсивна терапія гострого пошкодження нирок у новонароджених - Стрижак, Л. С.; Анікін, Іван Олександрович (Запорізька медична академія післядипломної освіти, 2020)
Вступ. Важкі ураження нирок, що розвиваються у немовлят, залишаються гострою невирішеною та актуальною проблемою у практиці неонатальної інтенсивної терапії, як в Україні, так і в усьому світі. Частота гострого пошкодження нирок (ГПН) у новонароджених, які перебувають у відділеннях інтенсивної терапії, коливається від 8% до 22%, а летальність при розвитку стійкої анурії – від 33 до 78%. (Choudhury D. 2010) У недоношених малюків ГПН складає високу захворюваність – 30-55%, а рівень смертності сягає 60-66% (Beck S, Wojdyla D, Say L, Betran AP, Merialdi M, Requejo JH, et al.,2010).
Keywords: тези